De tehuiskomst van den jager.
In den vroegen morgen is de tiroolsche jager, met weitesch en geweer aan zijne zijde en gevolgd door zijn trouwen hond, van huis gegaan, en na den geheelen dag in de bergen rond gedwaald te hebben, keert hij tegen het vallen van den avond naar zijne woning - een armoedige hut, natuurlijk, - terug. Met ongeduld wordt hij daar door zijne jonge vrouw en zijne twee kinderen verwacht. Zij staat, met haar jongste kind op den arm, aan de deur, en vreugdevol strekt de kleine de handjes uit om ze vader tegen de wangen te drukken en hem een fermen, warmen kus te geven. Dat doet den man goed; dat liefdebetoon is hem een ruime schadeloosstelling voor de zorgen waaronder hij ter wille van zijn gezin gebukt gaat. Zijne oogen schitteren terwijl hij den zuigeling uit de handen zijner even verrukte vrouw ontvangt.
Onder deze bedrijven maakt het oudste kind, dat vader eerst mag kussen als de kleine broêr het gedaan heeft, van de gelegenheid gebruik, om de hand in de weitesch te steken ten einde zich te overtuigen wat voor wild er zoo al in zit.
Deze gravure is genomen naar een doek van een hedendaagschen schilder, wiens talent onze lezers reeds meermalen hebben kunnen beoordeelen. Frans Defregger is uit Dolsäch, een gehucht in Tyrol, geboortig en zag in 1835 het eerste levenslicht. Van kindsbeen af toonde hij grooten aanleg voor de teeken- en schilderkunst, want toen hij als knaap de kudden zijns vaders - een veehandelaar, die blind was voor de aangeboren gave van zijn zoon - moest hoeden, was hij altijd bezig met afbeeldingen te maken, welke hij 's avonds bij zijn thuiskomst aan zijne zusters gaf. Toen in 1855 zijn vader stierf en Frans Defregger zijn eigen meester werd, besloot hij zich met hart en ziel aan de kunst te gaan wijden; hij verliet zijn geboorteplaats en keerde er niet dan in 1874 terug, nadat hij achtereenvolgens te Innsbiück, München en Parijs een uitmuntende opleiding genoten had en een der meest gevierde schilders van den tegenwoordigen tijd geworden was. De freggers werkzaamheid en scheppingskracht wekken in de kunstwereld algemeen verwondering; hij maakt meest genre-stukken en men roemt in zijne schilderijen vooral de nauwkeurigheid van teekening en de natuurlijkheid van het koloriet.