gebergte, op te zoeken, ondergingen zij menige duchtige neêrlaag, hetgeen echter voor de regeering der Unie telkens een nieuwe aanleiding was, om ook de vreedzame stammen te onderdrukken en hun grondgebied in beslag te nemen.
De Yankees beweren, dat het onmogelijk is met de Roodhuiden in vrede te leven en dus de uitroeiing, of ten minste de geheele verdrijving der indiaansche stammen, een noodzakelijk kwaad geworden is. Zij vergeten echter, dat de Roodhuiden de oorspronkelijke bewoners en dus de rechtmatige bezitters van het land zijn; doch behalve dat, bewijst het voorbeeld van het naburige Canada, dat blanken en Roodhuiden zich zeer goed met elkander verdragen kunnen, wanneer de eersten hun overmacht niet te zeer doen gevoelen en met vredelievende bedoelingen bezield zijn. In Canada leven de Indianen rustig en vreedzaam naast de Engelschen, ja, betoonen zich jegens hen zeer dankbaar voor de genoten bescherming en de welwillendheid, waarmede zij behandeld worden.
Daarenboven heeft de ondervinding geleerd, dat de Roodhuiden voor de europeesche beschaving niet onvatbaar zijn, vooral wanneer ze door het Kristendom tot de beschaving gebracht worden. Waar de katholieke missionarissen door de regeering in hun edel bekeeringswerk niet belemmerd werden, wisten ze spoedig rijke vruchten voor hun apostolischen arbeid te oogsten: door de overredende taal en wellicht nog meer door het verheven voorbeeld hunner deugden gesticht, en van de voortreffelijkheid van den kristelijken godsdienst overtuigd, boden zij zich in massa aan om gedoopt te worden, en eenmaal Kristen zijnde, was het eene gemakkelijke taak hunne zeden te verzachten en hen voor onze beschaving toegankelijk te maken.
De tactiek van de regeering der Unie heeft echter niet ten doel de verkristelijking der arme Indianen, zij wil hunne volkomen uitroeiing, zoo onbeschaamd uitgedrukt door de New-York-Herald, het invloedrijkste blad der Vereenigde Staten, wanneer het schrijft: ‘Generaal Sheridan behoort met het geheele leger der Unie naar het grondgebied der Indianen te gaan; hij blijve er, tot de laatste der Roodhuiden zich in zijne macht bevindt. Eerst dan zullen wij een duurzamen vrede genieten. Het land eischt het, slechts dat kan het volk bevredigen.’
De telegraaf is ongetwijfeld een van de vernuftigste en vooral van de nuttigste toepassingen der electriciteit. Snel als de gedachte vliegt het geschreven woord langs den ijzeren draad door zeeën en landen, om in één ondeelbaar tijdstip de reis om de aarde te maken. Toch is het laatste woord over deze schoone uitvinding nog niet gesproken. Onze lezers kennen reeds de uitwerking van de tegenwoordig zooveel geruchtmakende telephon of spreek-telegraaf en hoe dit werktuig het geluid tot op de verste afstanden overbrengt, waardoor personen, die uren ver van elkander verwijderd zijn, een regelmatig gesprek met elkander voeren kunnen. In Amerika heeft men onlangs proeven genomen, om de electriciteit ook zonder draad te doen voortplanten en wel door middel der gewone dampkringslucht.
De beroemde Amerikaan Franklin liet zijn vlieger op, om de geleiding der electriciteit, die zich in de lucht verzamelde, te bestudeeren; een ander amerikaansch geleerde, professor Loomis, heeft kort geleden proeven genomen met een tweetal vliegers, eveneens met het doel om de uitwerking der electriciteit na te gaan. De gewone koord was door koperdraad vervangen, terwijl de vliegers van ijzeren punten of pinnen voorzien waren. De professor kwam tot verwonderlijke uitkomsten.
Het koperdraad der beide vliegers werd met electrische toestellen, zooals ze bij de gewone telegraaf gebruikt worden, in verbinding gebracht, en de electrische stroom, langs den koperdraad opklimmende, werd door de dampkringslucht van den eenen vlieger naar den anderen geleid, zoodat men ook zonder onafgebroken draad en met de lucht tot geleider van het eene station naar het andere telegraphische depêches kon wisselen. Herhaalde proeven hebben echter bewezen, dat de luchtgeleiding niet bij alle weersgesteldheid voldoende is om den stroom sterk genoeg te doen zijn tot wisseling van depêches.
Ondanks deze hinderpaal is het nut der luchttelegraaf nochtans niet te ontkennen. In een onzer vorige afleveringen gaven wij eene beschrijving der militaire telegraaf van Trouvé; hoe doelmatig ook, kunnen er toch omstandigheden voorkomen, dat de noodzakelijke telegraaflijn niet kan gelegd worden. Blijkt de luchttelegraaf practisch te zijn, dan wordt de kabel onnoodig en kan men tot op een aanmerkelijken afstand seinen geven; volgens een amerikaansch tijdschrift plant de electriciteit zich tot op 16 kilometers afstands voort.