Leeuwarden.
De historische tentoonstelling van Friesland, onlangs in de hoofdstad van die provincie gehouden, heeft zeker menigen geleerde naar het noorden van Nederland gelokt, die er anders wellicht niet zou gekomen zijn, en wij durven gerust zeggen, dat er weinigen onder hen zullen gevonden worden, die niet voldaan zijn over hun uitstapje.
Leeuwarden toch mag een der schoonste steden van Nederland genoemd worden, terwijl de omstandigheid, dat men zich hier in het hart van het groote rijk bevindt, dat zich oudtijds van den middelsten arm des Rijns tot, aan de Weser uitbreidde, niet weinig belangrijkheid aan de stad bijzet.
Zeer vele gedenkteekens herinneren nog aan het oude Friesland, en wie daarvoor geen oog mocht hebben, wordt er door de bevolking zelve aan herinnerd, zoowel door haar kleederdracht als door hare taal. Deze twee kenteekens komen echter op het land meer tot hare waarde, want evenals alle andere steden, heeft de friesche hoofdstad den invloed van 'tgeen men de beschaving noemt, niet kunnen ontgaan.
In weerwil hiervan mag nog openlijk verklaard worden, dat de oude nationale friesche deugden in 't geheel niet verdwenen zijn. Geen enkele volksstam die zoo gehecht is aan zijn vaderland, en zoo zeer roem draagt op zijn verleden. Sommige schrijvers, die deze provincie bezochten, hebben het den Friezen wel eens tot een verwijt gemaakt, dat zij allesbehalve aantrekkelijk zijn in hun omgang, en de deugd, welke zelfs de meeste wilde volken siert, de gastvrijheid, geheel missen.
Grooter onrecht is hun nooit aangedaan. 't Is waar, de Friezen schijnen wel wat stug en koel tegenover elken vreemdeling, doch heeft men het eenmaal zóó ver gebracht, dat men toegang verkrijgt tot hun gezin, dan wegen de eenvoudige maar hartelijke vriendschapsblijken, die men ontvangt, wel op tegen de beleefdheden, die men elders ziet bewijzen.
Jammer dat dit volk, hoe afkeerig overigens van alle nieuwigheden, het eerst van alle nederlandsche provinciën de hervormde leer omhelsde, nadat een Bonifacius met zijn bloed den bodem voor het katholicism had vruchtbaar gemaakt.
De meeste kerken van Leeuwarden zijn dan ook voormalige katholieke tempels en hunne geschiedenis beslaat de schoonste en treurigste bladzijden in de geschiedenis van het land.
De ligging en wijze van de bebouwing van Leeuwarden zijn een zeer natuurlijk gevolg van den oorsprong, lateren aanwas en uitbreiding der stad in ver chillende tijdperken. Immers,