Indrukken teweeggebracht door de maane[c]lipsen.
Men vindt in de geschiedenis namen opgrteekend van beroemde mannen, op wie maansverduisteringen een geweldigen indruk maakten. Wie zou 't b.v. geloóven, dat Baco, de beroemde Engelsche kanselier, zoodanigen indruk van de maan-eclipsen ontving, dat hij zoo lang ze duurden in onmacht la? En toch schijnt dit volgens verschillende geschiedschrijvers een feit te wezen. Men weet ook, dat Alexander van Macedonië, eer hij den veldslag bij Arbela begon, offeranden aan zon, aarde en maan gebood te brengen, teneinde daarmee zijn leger gerust te stellen, dat bij den aanblik eener maansverduistering zijne gewone onversaagdheid had verloren. Wij noemen nog den atheenschen veldheer Nicias, die onder den indruk van een dergelijk luchtverschijnsel op Sicilië een kostbaren tijd liet verloren gaan, hetgeen den ondergang van zijn leger, zijne eigen gevangenschap en vervolgens zijne terdoodbrenging door de Syracusen ten gevolge had.
Niemand heeft ooit beter partij getrokken van eene maansverduistering dan de doorluchtige zeevaarder, die het eerst den weg naar de nieuwe wereld heeft ontsloten. Gebrek aan levensmiddelen hebbende, liet Columbus den opperhoofden van Jamaïca aanzeggen, dat hij de inwoners met de zwaarste rampen zou treffen en beginnen met de maan van haar licht te berooven, indien men voortging hem den benoodigden voorraad te onthouden. Men lachte eerst. met. deze bedreigingen, doch toen men wezenlijk de maan zag verduisteren, haastte men zich den Europeanen alles aan te voeren wat zij verlangden.
In China en in zekere gedeelten van Indië heeft het volk langen tijd geloofd en gelooft het misschien nog heden, dat een hemeldraak den verduisterenden bal met zijne klauwen aanvat en verslindt. Er gaat dan een groot geschreeuw op, onder 't geraas van trommen, tamtams, enz., om daarmede het monster te verjagen.