Naar de markt geweest.
Naar de stad of de markt gaan, is eene uitdrukking, die op onze dorpen van heel veel beteekenis is; voor het jonge boerenvolk is zoo'n tocht naar de stad, waar zij gaan koopen en verkoopen, meestal een pleizier. Niet alleen hebben zij een dag vrij, zijn zij een dag van huis, maar zij bewegen zich ook in andere kringen; is de markt afgeloopen of zijn hunne zaken gedaan, dan weten zij waar hunne makkers te vinden, en met de noodige hoeveelheid gerstenwijn gaan zij in eene min of meer opgewekte stemming, naarmate de marktprijs is meêgevallen, weer naar huis.
Deze medaille heeft echter hare keerzijde en de schilder J.D. Huybers heeft ons hiervan in zijne schilderij: ‘Naar de markt geweest,’ waarnaar onze gravure genomen is, eene aanschouwelijke voorstelling gegeven.
Ook de held van zijne schilderij is naar de markt geweest, maar hoe is hij thuis gekomen? Men ziet het den dronken marktganger aan, dat hem de tocht niet bijzonder goed bekomen is. Zwaaiende en zwenkende is hij thuis kunnen komen; maar hier laten hem zijne krachten in den steek en zonder een woord te spreken, terwijl de marktmand hem uit de handen valt, zinkt hij, thans geheel en al beneveld en bewusteloos op een stoel neèr. Zijne vrouw heeft het lieve leven aangezien; zij schijnt zulk een thuiskomen van haren man gewoon te zijn; het deert haar om haar man, maar ook om de flesschen en schalen die uit de mand zijn gevallen en thans met scherven den grond bedekken.
Dit oogenblik heeft de schilder zéér treffend weten uit te drukken; de wezenloosheid van den dronkaard; de versmadende blik, waarmede de vrouw op de omgevallen mand neerziet; het meisje, dat zich beschermend aan moeders armen vastklemt en half beangst, half treurig naar vader heenkijkt, dit alles is als op het oogenblik gegrepen.
Deze schilderij is op de tentoonstelling in Arti et Amicitiae te Amsterdam geëxposeerd geweest, waar zij veel bewonderaars heeft getrokken. De schilder J.D. Huybers is een uitstekend kunstenaar, en in het feit, dat zijne schilderij voor een aanzienlijke som voor het buitenland is aangekocht, zal hij geene geringe aanmoediging vinden om de kunst nog met meer soortgelijke scheppingen te verrijken.