werpen zijn door eene balustrade van de toeschouwers gescheiden en naar de nationaliteiten van wie zij komen gerangschikt, met een schild er boven, waarop de naam van het land staat.
De eerste plaats komt rechtens aan Engeland toe. In 't midden tusschen de kostbaarste en rijkste kasuifels en andere misgewaden, staat op een verguld voetstuk een 70 duim hooge remonstrans van zuiver goud, die wel is waar eenvoudig, doch zeer smaakvol bewerkt is. Op de hoeken staan nog twee remonstransen, twee gouden kelken en talrijke andere gouden voorwerpen voor kerkelijk gebruik, die zoowel wat bewerking als wat grondstof betreft, schatten moeten hebben gekost.
Ook Frankrijk schittert om den rijkdom en de sierlijkheid zijner geschenken, waaronder drie particuliere giften het meest de aandacht trekken: de prachtige troon der stad Marseille, de kelk van Mac-Mahon en de bisschopsstaf met ametisten ingelegd, benevens een ring, waarin een fonkelenden brillant gevat is, van de hertogen van Nemours en Alencon.
België munt uit door zijne schoone kasuifels en een groot aantal koffers, waarin draagbare altaren, voorzien van alle banoodigheden voor de H. Mis; zooals men begrijpt, zijn deze voor missionarissen bestemd.
Zonder in duizende herhalingen te vervallen, is het onmogelijk de geschenken van elk land in 't bijzonder te beschrijven, doch nog twee voorwerpen verdienen eene afzonderlijke vermelding: de vergulden stoel der romeinsche artisten en de kelk van prins Amadeus, voormalig koning van Spanje.
In den stoel is boven den rug een basrelief aangebracht, voorstellende eene episode uit het leven van den Zaligmaker. Twee engelenkoppen dragen dit basrelief en dienen tevens tot knoppen der gouden stijlen. De leuning wordt ondersteund door twee vergulden leeuwen. De rug en zitting zijn van rood fluweel met gouden randen. Het geheel is zoo schoon en heoft zulk eene artistieke waarde, dat zelfs degene, die niet het minste begrip heeft van schoonheid en kunst, den stoel blijft bewonderen, zonder te kunnen zeggen welke toovermacht zijne oogen er aan gekluisterd houdt.
De kelk van prins Amadeus is geheel van goud en een waar meesterstuk van goudsmidswerk. Aan den voet zijn drie schilden aangebracht. Op het eerste zijn de pauselijke wapens gegraveerd, terwijl op de twee andere in de italiaansche taal de volgende opschriften staan: Amadeus van Savoye aan Z.H. Pius IX, den 3 juni 1877.
Toen de H. Vader de tentoonstelling bezocht, wilde hij terstond alles wegschenken en gaf voor elk stuk reeds een bestemming aan, tevens gelastende, dat men met de verzending dadelijk zou aanvangen.
De tentoonstelling was echter nog niet geopend. En toen men den Paus daar opmerkzaam op maakte, maande Z.H. ten dringendste tot spoed aan, opdat de gemeenten, arme kerken, missiën, in één woord, allen, die hij er meê wilde begiftigen, er zoodra mogelijk van in bezit zouden komen.