Het kasteel van Chimay.
Henegouwen is een der schoonste provinciën van België, niet zoozeer om zijne schilderachtige gezichtspunten dan wel om den grooten bloei van zijnen landbouw en nijverheid. De reiziger die haar bezoekt, kan geen grooten landweg passeeren zonder te stooten op de duizenden voertuigen, die de voortbrengselen van het land van de eene plaats naar de andere overbrengen. De groote menigte schoorsteenen met hunne rookkolommen en de velden, waarop jaarlijks de gouden oogst bloeit, maken een aangenamen indruk op het gemoed, en dringt men dieper het land in, tot de plaats waar zich de oude ridderkasteelen bevinden, dan klimt de bewondering tot geestdrift.
Het kasteel van Chimay, waarvan wij in dit nommer eene gravure geven, is zulk een riddergoed en zeker een der prachtigste der geheele provincie.
De heerlijkheid Chimay is een der oudste en belangrijkste van België. In 1473 maakte Karel de Stoute het ten behoeve van Jean de Croy tot een graafschap; eenige jaren later ging het over in handen van Philips de Croy, onderkoning van Navarre, voor wien de aartshertog Maximiliaan, later keizer van Duitschland, het in een prinsdom herschiep. In 1686 kwam Chimay aan Philips-Lodewijk van den Elzas, graaf van Boussu, die het aan de prinsen van Chimay naliet, aan welke familie het nog heden toebehoort.
Het kasteel, welks fondamenten op eene rots rusten en dat omgeven is door afgronden, werd op verschillende tijdstippen gebouwd; de oudste gedeelten, de torens op de dikke muren, zijn door in modernen stijl uitgevoerde deelen aan elkaar verbonden, en vooral de versieringen, in den laatsten tijd aangebracht, hebben het tot een der schoonste kasteelen van geheel België gemaakt.
De gevel die op den landweg uitziet, is eenvoudig en zonder eenige versiering, doch de eigenlijke hoofdgevel ziet op het park uit, en prijkt met al de prachtige ornamentatiën van de bouworde, waarin het kasteel oorspronkelijk werd gebouwd.
Het inwendige beantwoordt volkomen aan het uitwendige: kunstwerken en schilderstukken van groote meesters zijn er met kwistige hand aangebracht, terwijl eene schouwburgzaal, die de helft van het kasteel beslaat, in pracht alles te boven gaat wat men zich daarvan kan voorstellen.
Achter het kasteel ligt een uitgestrekt park van honderd hektaren. Van welk punt ook beschouwd, het blijft altijd de bewondering wekken.