Mozaiek.
De locomotief zonder haard.
In een vorigen jaargang der Belgische Illustratie gaven wij onzen lezers reeds eene beknopte beschrijving van de locomotief van Mekarski, die de saamgedrukte lucht als beweegkracht gebruikt; als een vervolg daarop geven wij heden eene afbeelding van de locomotief zonder haard voor tramwagens, uitgevonden door Leon Franck, wiens proeven volkomen gelukt zijn.
De geheele uitvinding berust op een der zonderlingste verschijnselen in de natuurkunde. Als water in een ketel verwarmd en daarna aan eene sterke drukking blootgesteld wordt, houdt zijne uitdamping nagenoeg geheel op; in plaats van in stoom over te gaan, slorpt het de hitte op, en, om eens een technische uitdrukking te gebruiken, stapelt zich op, om te verdampen zoodra de drukking vermindert. In dit geval treedt het water van den reservoir in zeker opzicht in de plaats van het fornuis en den stoomketel, waaruit de hitte voortkomt die het noodig heeft om te verdampen.
De machine van Franck is van amerikaansch maaksel, doch door hem gewijzigd en verbeterd. Zij bestaat uit een reservoir van sterk plaatijzer, gevuld met water, dat men verhit, niet met een fornuis, maar door den stoom van ean stoomketel, die aan het station van vertrek wordt aangebracht, met een buis er door heen te leiden. Deze stoom, tot tweehonderd graden verhit, wordt in het water verdikt, verhit het water zelve en blijft stroomen tot èn in de stoombuis èn in den reservoir een gelijkmatige temperatuur is verkregen, zijnde tweehonderd graden voor het water, en voor den stoom in den stoomketel, vijftien atmosfeeren.
De stoom die uit de voortdurende verdamping van het water voortkomt, stapelt zich op in een stoomkamer, waaruit een buis loopt die dezen naar een toestel geleidt, dat hem zoodanig verdeelt, dat de kracht die op de machinerie wordt uitgeoefend, altijd dezelfde is, dat wil zeggen, dat de pressie in het begin zijn maximum en op het einde zijn minimum bereikt heeft.
Als de stoom zijn invloed op den cylinder der locomotief heeft uitgeoefend, wordt hij gedeeltelijk verdikt in een koelvat, bestaande uit een aantajkleine koperen buiskens, die ter zijde van den reservoir zijn gemaakt. De lucht kan tusschen die buizen spelen en koelt ze dus af. De stoom die niet in het koelvat te recht komt, kan door een kleinen schoorsteen ontsnappen.
De kranen, die voor en achter aangebracht zijn, zoowel als alle stukken die noodig zijn om den gang van den wagen te vertragen of te versnellen, liggen allen onder het bereik van den machinist.
Met ziet dus dat de locomotief zonder haard met zijn te voren gereed gemaakte stoom eene hoèveelheid water verhit, voldoende om een weg van 50 kilometers af te leggen. Wij zullen de voordeelen van deze locomotief niet behoeven op te sommen, zij liggen in ieders begrip.