Bij zijn tweede opstijging of liever neêrdaling bracht hij aan het valscherm eene verbetering aan, die het gebruik er van minder gevaarlijk deed zijn; hij maakte boven in het scherm een gat en zette er buiten een koker op van eene meter hoogte, en die vernuftige verbetering voorkwam de schommelingen die Garnerin bijna hadden doen verongelukken, daar de lucht onder het valscherm als door een schoorsteen kon ontsnappen.
Wij zullen niet spreken van de tallooze opstijgingen die achter elkander plaats hadden; het zij genoeg te zeggen dat het valscherm als redmiddel voor luchtschippers nooit aan dat doel heeft beantwoord.
Men kent geen enkel geval waarin het valscherm een luchtreiziger uit een gevaar verlost heeft. En het is inderdaad ook zeer moeielijk aan te nemen dat iemand uit het bootje van een ballon in de mand van het valscherm zou kunnen klimmen wanneer hij zich boven in de lucht bevindt; zelfs een volmaakte koorddanser zou het niet wagen.
Het valscherm geraakte dus meer en meer op den achtergrond, vooral dewijl de luchtballons algemeen de aandacht trokken. Wel heeft later de horlogiemaker Degen te Weenen veel opspraak verwekt met zijn vliegtoestel, doch hij gebruikte bij zijn toestel een kleine ballon, zoodat hij niet onder de vliegende mannen kan gerekend worden.
Wij moeten hier echter nog den ‘vliegenden de Groof’ van Brugge gedenken.
De man had iets uitgevonden, dat volgens de wetenschap, onmogelijk tot een goed resultaat leiden kon; echter was deze Bruggenaar met het vaste denkbeeld bezield dat hij vliegen, en zelfs heel Europa doorvliegen zou.
Het was in de hoofdstad, te Brussel, nu pas twee of drie jaar geleden, dat hij het eerst zijne kunst zou vertoonen, en dewijl Brussel een oneindig getal badauds in zich bevat, was die keuze dan ook voortreffelijk.
Duizenden en duizenden stroomden naar het Plaine des Manoeuvres en de Groof maakte eene kolossale ontvangst; er kwam echter een ongeval aan de machine en..... men had het geluk niet den Bruggenaar te zien vliegen. Elke poging, kortom, mislukte; maar de Groof bleef bij zijne overtuiging.
De man ging met zijn toestel naar Londen, denkende dat het aloude vlaamsche spreekwoord op hem toepasselijk was: ‘geen profeet is geeerd in zijn eigen land;’ hij ging dan naar Londen, liet zich door een luchtreiziger tot op eene zekere hoogte meêvoeren, en op zijne kommando loslaten.
Te vergeefs raadde de luchtreiziger hem aan, van de onderneming af te zien; de Groof bleef bij zijn stuk. Van den ballon losgemaakt en aan zijne vliegmachine overgelaten, daalde de ongelukkige met eene duizelige snelheid naar beneden en lag weldra, hij even als zijne machine, verpletterd op den grond. De Groof is, tot nu toe, de laatste Icarus geweest.
Wij eindigen met het verhaal van een vliegtocht, dat wij in een oud boek vonden, getiteld: ‘Reisbericht van twee moniken, die zich in het gevolg van een fransch gezant aan het hof van Siam bevonden.’
‘Op zekeren dag,’ zoo luidt het verhaal, ‘zou het volk van Siam ter eere van den franschen gezant een vuurwerk afsteken, en om het pikant te maken, zeiden zij dat aan het slot daarvan de vuurwerkmaker in een vat in de lucht zou stijgen.
De Fransche gezant was weinig gesteld op een schouwspel dat hij voor eene dwaasheid hield, en vreezende dat de vuurwerkmaker ter zijner eere zou opgeofferd worden, trachtte hij het volk van zulk eene dwaasheid terug te houden, doch zij spraken met zulk eene zekerheid van het welgelukken der proef, dat de gezant toestemde.
Er werd dan een vat gebracht, waarop de vuurwerker plaats nam met een groot scherm in de hand. Onder het vat werd een weinig buskruit aangebracht, dit werd aangestoken en het vloog met den vuurwerker in de lucht.
Op een aanzienlijke hoogte opende deze zijn scherm en kwam weêr heelhuids op de aarde terug.’
Zoo luidt het verhaal, doch wij weten zeer goed dat zulk eene ontploffing van kruit niet kan plaats hebben zonder den vuurwerkmaker te verpletteren, en te recht is daarom later opgemerkt dat zich in het vat een luchtballon bevond, terwijl het scherm niets anders geweest is dan het later uitgevonden valscherm, zoodat de ontsteking van het kruit nergens anders toe gediend heeft, dan om de ware oorzaak der opstijging te verbergen.
Wij laten het verhaal voor hetgeen het is, doch bevat het waarheid dan zijn de Siameezen de Europeanen op dat gebied veel voor geweest.