Het duikertoestel.
Ten Kate, de talentvolle dichter, heeft in een sierlijk dichtstuk, de schatten der zee bezongen. ‘Goud hebt ge, en zilver, een gestarnte van juweelen,’ zoo zingt de vurige dichter. Wat meer is, in dat klotsend graf ‘daar slapen steden;’
't Zand vult paleizen, die uw monsters thans behooren,
En 't zeewier kronkelt zich om menig vorstenstaf.
Doch wij laten u, o zee, al die aardsche grootheden, gaat ten Kate voort; maar in uwen schoot liggen zoovele braven bedolven, zoovelen die lief waren aan hunne vrouwen en kinderen hier op aarde.
Welnu,
Behoud uw goud, gij zee! maar balsem onze smarten:
Die bede is zeker vergeefs, en juist wat de dichter haar wil laten behouden, goud en juweelen, laat zij zich, echter niet zonder moeite en gevaar, ontrukken. Reeds bestaat daartoe de duikerklok, doch als het gezonken schip zich op eene al te groote diepte bevindt, is de toepassing van die klok eene moeielijkheid, neen, eene onmogelijkheid.
In dat geval komt men er met het toestel-Toselli, hetwelk bestaat uit cylinders van sterk en ondoordringbaar linnen, door koperen buizen hecht en sterk aan elkander vastgemaakt.
Om het schip weêr vlot te maken, moet dit ongeveer recht en niet ter zijde liggen; de man, gelast met de werken te besturen, bereikt het schip bij middel van eene klok, welke hij naar goedvinden kan besturen. Een telegrafische draad brengt hem in betrekking met de ekwipagie boven hem.
Onmiddellijk laat men houvasten naar beneden, die met koorden aan vlottende boeien zijn vastgemaakt; zooals men begrijpen kan, (men zie de gravuur) toonen deze weldra, boven op de oppervlakte, de ligging van het vaartuig aan. Van dan af ziet men hoe men de boot moet besturen, om de cylinders rond den romp te winden, en dit in op elkander volgende kringen.
Bij middel eener drukkingspomp, door stoom bewogen, worden de cylinders met lucht gevuld, en het vaartuig vlot naar boven, ten gevolge het verschil tusschen het gewicht der gezwollen ketting en dat van het door haar verplaatste water.
Indien men de gravuur aandachtig wil nagaan, zal men overigens de bewerking volkomen begrijpen.