[Nummer 30]
De 25 augusti 1830.
DE KONINGIN-MOEDER VAN BEIEREN.
Ziehier in welke merkwaardige woorden de procureur-generaal, C.V. de Bavay, in zijne onlangs verschenen Histoire de la Révolution belge de 1830, over den aanvang dezer omwenteling spreekt:
‘Verscheidene (politieke) handlangers, zegt Louis Blanc in zijne Histoire de dix Ans, vertrokken (uit Parijs) naar België. Zij wonden er de gemoederen op, en wierpen in het volk dat zaad der hartstochten, hetwelk in hun eigen gemoed broeide. Zij handelden zoo wel, dat in den nacht van 25 op 26 augusti, den kreet in de brusselsche straten weerklonk: imitons les Parisiens. De beweging, die alsdan eenige jonge lieden, bij het verlaten der opvoering van de Muette, meêsleepte, had het karakter niet van eenen oproer....’
‘De beweging van 25 Augusti’, zegt Bavay, ‘was dus geene belgische maar wel eene fransche beweging, en de National van Parijs, die alsdan een half officieel karakter had, erkende dit insgelijks. Een fransch en onlangs verschenen schrift meldt ons zelfs, dat die colpolteurs de révolution ons toegezondon waren door de republikeinsche maatschappij les Amis du Peuple, en dat ook dergelijke oproer-leurders naar Polen waren gestuurd. Een hollandsch schrijver zegt insgelijks, dat de oproer geleid werd door vele fransche en eenige belgische jongelingen. Ook werd de fransche driekleur in den nacht opgestoken; maar onze wakkere Ducpétiaux scheurde ze af, en verving ze door de brabandsche driekleur, die de belgische vlag werd.
‘In betrekking gesteld met de korrespondenten van M. Mauguin en de kleine groep Belgen, die ons land aan Frankrijk wilden annexeeren, viel het den parijzer handlangers niet moeielijk hunnen aanslag te plegen, en deze had ten doel, zooals Louis Blanc getuigt, “de eeuwige grenzen van den Rijn en de niet minder eeuwige annexatie van België aan Frankrijk.” Het was, kortom, de proloog van den gewapenden aanval van Risquons-Tout, tijdens de fransche republiek van 1848.
De Muette de Portici, welke opera het uitgangspunt van den oproer was, mag als een gelegenheidstuk voor de oproermakers beschouwd worden. De duo Amour sacré de la Patrie werd bovenmate toegejuicht en na afloop der vertooning, vormden zich groepen, die zich naar de bureelen van den National (het blad van Libri-Bagnano) richtten. Daar werden de vensters stuk geslagen en men trachtte de deur neêr te loopen. Eene stem riep: chez libri! en de samenscholing wendde zich om, en begaf zich naar den boekwinkel van Libri-Bagnano, in de Magdalena-straat.