[Nummer 51]
Burggraaf Vilain XIIII.
Karel Ghislain Willem Vilain XIIII is een van België's voornaamste staatslieden. Hij werd den 15 mei 1803 te Brussel geboren en stamt af van eene familie, door Lodewijk XIV tot den adelstand verheven. De jonge Vilain XIIII deed zijne studiën in het Charlemagne kollegie te Parijs, en later bij de paters Jesuïeten te St. Acheul. Te Luik, aan de hoogeschool, ontmoette hij J.A. Nothomb, Ducpetiaux, Dechamps en anderen, en trad met hen in gemeen schap van staatkundige denkbeelden.
burggraaf vilain xiiii.
In 1830 werd de heer Vilain XIIII lid van het Nationaal Congres voor Maastricht, en men droeg hem het ambt van secretaris dezer hooge vergadering op. Later werd hij tot lid der Kamer voor Maastricht en Maeseyck, en eindelijk voor Maeseyck gekozen. In de Kamer vervulde de heer Vilain XIIII meer dan eene belangrijke politiek rol.
In 1833 werd hij tot ondervoorzitter dezer vergadering benoemd. Den 30 maart 1851 trad de heer Vilain XIIII op als minister van Buitenlandsche Zaken, in het kabinet-de Decker. In 1854 gaf hij de gastvrijheid aan Raspail, die de vlucht naar België genomen had en bewees hierdoor, dat de aloude en zoo geroemde gastvrijheid van België voor hem geen hol woord was.
Het was de heer Vilain XIIII, die het beroemd geworden woord jamais in de Kamer uitriep, toen men België beschuldigde de drukking van den vreemdeling te onderstaan - een woord, dat als een electrische vonk gansch België doorliep en de warmste geestdrift deed geboren worden.
In 1857, tijdens het wetsontwerp op de liefdadigheid, door den minister Alphonse Nothomb voorgedragen, viel het kabinet, waarvan de heer Vilain XIIII deel maakte, en sinds dien liet deze laatste weinig meer van zich hooren. Ook is zijne gezondheid erg geschokt, hetgeen niet belet, nog immer tot lid der Kamer voor het district Maeseyck gekozen te worden.
De verdienstelijke man vervulde, in zijne lange loopbaan, verscheidene diplomatische zendingen, zooals die bij den H. Stoel, te Napels en te Toskane, en was insgelijks gouverneur van Oost-Vlaanderen.
Burggraaf Vilain XIIII wordt, Om zijne schitterende hoedanigheden, door vrienden en vijanden hoog gewaardeerd. Zijn gezag en invloed waren immer groot in de politieke kringen, en wie hem kent, bewondert de edelheid van zijn karakter.