Toen de Meeting volop meester was, moest de talentvolle pleiter noodwendig in het oog vallen. In 1864 werd hij tot lid van den Provincialen Raad van Antwerpen gekozen; in 1866 werd hij lid des gemeenteraads en toen, door het overlijden van graaf du Bois-d'Aissche, eene plaats in de Kamer openviel, bood men deze den heer Coremans aan.
In den raad van provincie en gemeente, voerde Coremans immer en altijd het woord in het vlaamsch, en stond alom pal voor het miskend taalrecht. In 1864 was hij een der ijverigste verdedigers van het voorstel: waardoor de verordeningen der provincie voortaan in het Vlaamsch uitgevaardigd en als officieel zouden erkend worden; verder dat niemand beambte der provincie worden kon, zonder de vlaamsche taal machtig te zijn.
In de Kamer voerde de heer Coremans herhaalde malen met talent het woord, over de vlaamsche rechten. Het beroemde wets-voorstel, waarvan wij hooger spreken, dagteekent van 1872, de beraadslaging en stemming over hetzelve hadden in Juli en Augustus 1873 plaats. Dit voorstel heeft den naam van den representant heinde en ver, zelfs tot in het buitenland, doen kennen.
Onder de vraagpunten, welke de antwerpsche representant beurtelings behandelde, telt men het militarism, waarvan hij een verklaard bestrijder is; de wet op de uitbanning van in België verblijvende vreemdelingen, welke hij als onbillijk brandmerkte; hij vroeg meer dan eens geduchte wijzigingen in ons milicie-stelsel, ernstige vergoeding voor onze milicianen; hij verlangde het volksonderwijs in den ruimsten zin des woords; uitbreiding Van het stemrecht; handhaving en opbeuring der gemeentelijke vrijheden, enz, enz.
Die punten alleen doen zien, dat Coremans tot de volkspartij - doch tot de bestaanbare - behoort. Hij huldigt het grondbegin: vrijheid in alles en voor allen.
Als publicist trad Coremans, met Gerrits en andere vrienden (ziet levensbeschrijving van den volksvertegenwoordiger), in het weekblad het Vrije woord op, waarin eenige merkwaardige artikels van zijne hand verschenen. Onvermoeid in den strijd, staat Coremans ook ten doel aan hevige aanvallen vanwege de doctrinaire partij, en dat laat zich overigens begrijpen.
De Vlaming vereert echter in hem de diensten, welke hij reeds aan land, stad en volksstam bewezen heeft.