Boven den ingang van het kasteel te Blois.
Wie de fransche stad Blois bezoekt, gaat zonder den minsten twijfel naar het pas gerestaureerde kasteel, hetwelk onder bouwkunstig oogpunt voorzeker als een der wonderen van onzen tijd mag beschouwd worden. Alles heeft overigens saamgewerkt, om dat prachtige geheel te bekomen, hetwelk de reiziger nimmer genoeg bewonderen kan.
Blois, op vijftien uren van Orleans. gelegen, is de hoofdplaats van het departement Loir-et-Cher. Het kasteel, waarvan wij spreken, was voor vele jaren tot infanterie-kazerne ingericht en viel dan ook allengs in puin; en echter daar verbleven verscheidene van Frankrijk's koningen, zoo als Frans I, Karel IX en Hendrik III, en Lodewijk XII werd er geboren.
Het is ook het ruiterbeeld van dezen vorst, dat men boven den ingang ziet; het komt voortreffelijk op den azuren grond met gouden leliën uit. Beneden het beeld staat het wapen der hertogen van Blois, een stekelvarken met opgesteken pinnen en rechts en links de letters L (Lodewijk) en A (Anna van Bretagne, zijne gemalin) omgeven door leliën.
Lodewijk XII had dit wapen behouden, door zijnen voorvader Lodewijk I aangenomen, bij eene ontmoeting van de hertogen van Bourgondië, de vijanden van zijn huis.
Het beeld is het werk van den talentvollen kunstenaar Seurre: het is gemaakt uit één stuk, naar eene oude teekening van Andreas Felibien. Is het gerestaureerde gebouw prachtig van buiten, het is ook prachtig van binnen, Alles wedijvert daar in luister en kunstsmaak.
Blois werd voorheen de stad der koningen, la ville des rois genoemd; het was daar, om reden der frissche en zuivere lucht, dat de vorstelijke kinderen van Frankrijk werden opgevoed. Het bisdom van Blois werd opgericht in 1697. In de 16e eeuw, tijdens de godsdienstoorlogen, werden te Blois tweemaal de Staten-Generaal geopend en wel in 1577 en in 1588.
In 1814 heeft Blois nog een oogenblik als vorstelijke stad geschemerd: toen de bondgenooten Parijs bedreigden, begaf keizerin Marie-Louise zich naar Blois, en ook uit die stad werden de laatste besluiten van de regencie en het keizerlijk gouvernement gedagteekend en verzonden. Die regencie was echter van korten duur - een laatste vonk aan de uitgeblazen lamppit.