Een keukenmeid uit vroegere dagen.
De hollandsche schilderschool die geen vergelijking met andere behoeft te schroomen en slechts heeft te verwijzen naar de kunstproducten van haar voornaamste meesters, onderscheidt zich bijzonderlijk door het tooveren met licht-effecten en de trouwe nabootsing van het leven.
Kasper Netscher is niet een der minste hollandsche kunstenaars die het licht en bruin meesterlijk wisten te mengen; hij mag met den beroemden schilder der ‘Avondschool’ en met Terburg in één adem genoemd worden. Sommige zijner genre-schetsen zijn echte juweeltjes; de ‘Keukenmeid’ waarvan de tweede gravure in dit nommer een copie aanbiedt, verkondigt luide zijn roem.
Netscher, in het jaar 1639 te Heidelberg geboren, moest reeds vroegtijdig het droevig lot van den wees ondervinden; zijn onherstelbaar gemis werd echter een weinig verzacht doordien een dokter te Arnhem hem als pleegzoon opnam. Deze wilde den jongen Kasper tot geneesheer opleiden maar de toekomstige schilder was nu eenmaal niet voor arts in de wieg gelegd en bevond zich weldra op het atelier van een genre-schilder, die hem het penseel leerde hanteeren. De jeugdige kunstenaar wilde als zoovele anderen Italië bezoeken maar hij bracht het zoover niet, geldgebrek dreef hem spoedig naar Holland terug, hij vestigde zich in den Haag.
De povere omstandigheden waarin hij verkeerde, maakten dat zijn zucht tot een kunstreize neersloeg en uitging als een vlam waarboven een domper wordt gehouden. Hij moest zelfs bon gré mal gré portretten fabriceeren om voor vrouw en kinderen den kost te verdienen.
Later waren zijn geldelijke omstandigheden zeer gunstig geworden want hij liet een groot vermogen na. Wel had hem de koning Karel II uitgenoodigd om zich in Engeland te komen vestigen doch de jicht, waaraan hij in de laatste jaren zijns levens geweldig leed, had hem dit niet toegelaten.
Zijn talent was echter tijdens zijne bekrompenheid niet verdoofd, getuigen die schilderijen welke hij niet alleen om den broode vervaardigde en zijn vermaardheid hebben gevestigd.
Hij maalde van tijd tot tijd ook historische tafereelen, ofschoon deze niet zijn schoonste zijn. Zijn onderwerpen daarvoor zocht hij gemeenlijk in de geschiedenis van het romeinsche rijk, doch die voorstellingen zijn veelal zeer geaffecteerd, alleen het prachtige coloriet wordt daarin bewonderd. Zijn genrestukken zijn het die zijn naam hebben gevestigd.
Die producten kenmerken zich vooral door heerlijke lichteffecten en door de verbazend trouwe nabootsing van kleedingstof, b.v. wit satijn en sameet, draperieën, enz, gelijk ook in de voorstelling onzer tweede gravure genoegzaam in het oog valt.