Een dichterlijk beeld.
Een der grootste engelsche dichters, Shakespeare, wier verrassende scheppingen in de massa drama's die hij heeft geleverd, altijd een buitengewoon karakter dragen, heeft ook de stoffe geleverd tot de voorstelling eener excentrieke heldin zooals men ze in 't werkelijk leven nooit aantreft, die echter misschien daarom te grooter effect maakt.
Viola is de naam dier heldin, waarvan ons het beeld door den schilder Heinrick wordt teruggegeven op eene wijze die den kunstenaar een groot succes verworf op een der expositiën van de koninklijke academie te Londen.
De dichter wiens buitensporige denkbeelden men alleen om zijn groote gaven en het verblindend schitterende dat daardoor in zijn ideeën ligt, een weinig door de vingers heeft gezien, is ook in de voorstelling van deze poëtische figuur zijn gewonen gang gegaan. Een persoon die een plan dat verre boven haar krachten ligt, opvat en dat aangrijpt en doordrijft ondanks alle tegenspoeden en ongehoorde lotswisselingen, deze persoon wordt ons door den schilder die den grooten dramatist zeer goed begrepen heeft, voor oogen gebracht in een toestand waarin zij aan de volheid van haar mijmering en melancholie is overgegeven en nogtans met al de kracht van haar geprikkelde verbeelding en met meer dan gewone hardnekkigheid vasthoudt aan een plan dat enkel in de lucht hangt.
Die zware melancholie en sterke hardnekkigheid zijn door den kunstenaar in de trekken en de houding van de dichterlijke heldin met veel talent neergelegd.