Tijding over zee.
Een beeld als dat onzer gravure, biedt als van zelf de stof voor meerdere uitleggingen. Onnoodig echter is 't de phantasie hierbij te hulp te roepen, daar een in de werkelijkheid plaats gehad hebbend voorval den schilder Amberg mocht inspireeren.
Hildegard is de naam der jeugdige vrouw, die met zooveel belangstelling den wereldbol begluurt. En geen wonder dat zij met aandacht die zwarte stipjes nagaat. Haar vader en de man, aan wien zij eerst weinige maanden geleden haar hand schonk, zijn beiden in dienst bij de marine; op eenzelfde korvet zwerven zij in ver verwijderde oorden op de woeste zee rond en wie weet wanneer zij zullen wederkeeren.
Vandaar dat er in de huiskamer der jonge vrouw enkele meubels zijn, die men niet altijd in 't woonvertrek eener huismoeder aantreft. Zoo hangt bijv. boven haar schrijflessenaar een schilderijtje waarop de korvet staat afgebeeld, met welke de haar dierbare personen de groote zeereis hebben aanvaard. 't Opmerkelijkste echter is de groote wereldbol op de tafel en 't handboek der aardrijkskunde, dat er naast ligt. Bij deze zoekt Hildegard haar troost, wanneer er een brief aankomt, die haar lijdingen omtrent de zeevaarders meedeelt. Reeds nu heeft zij door telkens de globe te bekijken, geleerd, waar Hongkong, Canton, Nagasaki, Jokohama, Batavia en ik weet niet welke andere plaatsen meer liggen. De laatste brief echter is gedateerd uit Wladiwostok.
Wladiwostok? . . . Bij dat woord was goede raad duur. In haar aardrijkskunde was nergens iets dergelijks te vinden. Zij draait de globe heen en weer, zoekt rechts en links, onder en boven. Eindelijk . . . in 't Noord-Oosten van Azië, aan de kusten van Rusland, daar leest zij 't met kleine lettertjes: Wladiwostok. Driemalen herhaalt zij bij zich zelve het vreeselijke woord; vol bekommering denkt zij aan de gevaren en de bezwaren, aan de wilden, die de haar dierbaren in gindsche verre streken ontmoeten; de vreugdegloed schittert op haar wezen bij de gedachte, dat beiden nog immer behouden en wel zijn.
Dit oogenblik koos de schilder Amberg voor 't ontwerp van zijn verdienstelijk penseel, en met welk talent hij de vreugde en kommer van dat oogenblik wist uit te drukken, daarvan zal een blik op de gravure licht een elk overtuigen.