Petrus' verlossing uit den kerker.
Een ijzeren deur sloot den kerker, waarin 't hoofd der apostelen, de H. Petrus, door den goddeloozen koning Agrippa was geworpen; zestien soldaten hielden voor de gevangenis de wacht: met elk zijner handen was hij vastgekluisterd aan een soldaat, die aan zijn zijde nederlag; zóó geketend, sliep de apostel in den nacht, die naar 's koning's meening de laatste van Petrus' leven wezen zou.
Doch zie! een hemelsch licht schittert in de donkere gevangenis, de ketenen vallen den apostel van de handen, de ijzeren poort opent zich van zelf, de Heer heeft zijn engel gezonden en Petrus verlost uit de hand van zijn machtigen vervolger. - Ziedaar het tafereel onzer gravure, door den schilder v. Severdonck zelf geteekend naar een der meesterstukken, waarmeê kort geleden zijn voortreffelijk penseel de godsdienstige kunst heeft verrijkt.
De schilderij zelve prijkt, tegelijk met twee andere stukken van denzelfden meester, in de parochie-kerk van St. Pieter te 's Hertogenbosch en munt uit door levendigheid van voorstelling, fijne nuanceering der kleuren, ware en getrouwe karakterteekening; volgens bevoegde kunstrechters behooren de drie schilderijen tot de voortreffelijkste penseelvruchten van den beroemden belgischen schilder.
Rusland's keizer huldigde den schilder reeds bij zijn eerste optreden, door hem het malen eener episode uit den Krim-oorlog op te dragen, terwijl vooral in België en Polen een menigte schilderstukken van den roem en de vruchtbaarheid van v. Severdonck's penseel getuigen.