De vlucht der gemalin van Jacob II.
De godsdienst- en partijtwisten, welke Engeland in 't begin en 't midden der zeventiende eeuw beroerden, maakten de regeeringstaak voor koning Jacob II buitengewoon netelig. Zijn gehechtheid vooral aan 't katholiek geloof werd door zijn tegenstanders als een middel aangewend, om 't misleide volk tegen hem op te ruien, en er ontstond een omwenteling, welke Jacob II van den troon dreef en in zijne plaats den hollandschen stadhouder Willem van Oranje tot koning verhief.
In den Winter van 't jaar 1688 vluchtte 't vorstelijk gezin in aller ijl raar Frankrijk. 't Is van de vlucht der koningin, Maria van Este, met haar kind, 't welk nog geen zeven maanden oud was, dat door den engelschen artist Johnstone het tafereel der gravure van pag. 173 is ontworpen, 't geen op de tentoonstelling van 't Kristallen Paleis te Londen met een der eerste prijzen bekroond is.
In 't donker van een guren December-nacht verliet de koningin, vergezeld van twee harer vertrouwde hofdames en een hoveling, haar paleis van White Hall. De koningin had een dichten mantel omgeworpen, waarmeê zij haar kind, dat zij in de armen droeg, tegen de koude trachtte te beschermen. Na in een schuitje de rivier overgestoken te zijn, kwamen zij behouden bij een herberg aan, van waar zij met een rijtuig haar vlucht verder zouden voortzetten.
De vluchtelingen moesten echter hier eenige oogenblikken verwijlen, daar de paarden nog niet waren ingespannen. Uit vrees van herkend te worden, durfden zij de herberg niet binnentreden en bleven bij den toren der kerk van Lambeth staan. 't Is dit oogenblik, waarin vooral 't moederhart zoo zeer tusschen hoop en vrees werd geslingerd, dat de schilder voor zijn schets uitkoos.
Hoe groot ook 't gevaar was van herkend te worden, de vorstelijke vluchtelingen kwamen behouden te Gravesend aan, van waar zij hun reis naar 't oord hunner ballingschap voortzetten. Koning Lodewijk XIV stond aan de bannelingen zijn lustslot St. Germain af, en 't was hier dat het geredde kind groot werd, aan 't welk, onder den naam van Pretendent, later zulk een leven vol stormen en tegenspoeden was beschoren.