Is er niet een sprekende overeenkomst tusschen 't hoofddeksel van den Griek en 't hierbij afgebeelde dak van den Windtoren te Athene?
De Chinees mankt zich hoeden met opgeslagen rand, schoenen met omgebogen neuzen en daken met opstaand uitstek, gelijk ook opwaarts geheven oogen en oogbeenderen aan zijn gelaatsvorming eigen zijn.
Waarom houdt de Kabyl er geen hoed op na? Omdat hij de weelde niet kent van een huis te bezitten. Maakt hij zich echter een hoed, dan heeft deze den vorm zijner tent.
Waarom droeg men in de vijftiende eeuw, in 't Noorden van Frankrijk vooral, die hooge kegels, die als hoofddeksel zoo hinderlijk en ondoelmatig zijn? Zagen de vesting- en slottorentjes in de middeleeuwen er niet even spits en puntig uit?
Waarom dat terrasvormig hoofdsieraad dezer inboorlinge van Terracina? De woning der italiaansche vrouw geeft 't antwoord op deze vraag.
Waarom die bolvormige tulbanden op 't hoofd van den Pers en andere bewoners van 't Morgenland? Bezie hun neuzen eens. Zijn deze met de koepels en tulbanden niet in volkomen evenredigheid? Naarmate de trekken van 't wezen fijner zijn, zooals bij den Arabier en den Pers, is ook de koepel van zijn tempel en zijn hoofdsieraad fijner.
Waarom maakte men onder Lodewijk XIV die valsche gevelpunten, welke ver boven 't dak uitstaken, dat zij eigenlijk meet voor den dag moesten doen treden? Hoe kon 't anders! Immers toonde koning Lodewijk zelf niet een bijzonderen smaak en ingenomenheid voor valsche pruiken?
En zeg mij eens, gelijkt het huis dezer marseillaansche vrouw niet geheel op de muts, die de mode en usance van haar land haar voorschrijven te dragen?
Eindelijk, oordeel zelf of die lastige, hooge hoeden, welke wij thans de eer hebben op 't hoofd te torschen, niet gansch volgens de eischen zijn van de eeuw der gazometers, kachelpijpen, fabriek- en locomotiefschoorsteenen?....