Beersel is een gemeente van het kanton Ixelles, twee uren bezuiden Brussel gelegen op den heerlijken weg van Forest naar Droogenbosch. Het dorp ontleent zijn naam aan de groote menigte beeren, die eertijds in de omringende bosschen gevonden werden. Het kasteel, waarvan thans nog slechts de bouwvallen overig zijn, dagteekent zijn bestaan ongeveer van het jaar 1300. In de daaropvolgende eeuw was het eene zeer sterke verschansing, die herhaaldelijk door de verschillende strijdende partijen werd belegerd en ingenomen. In de 17e eeuw werd het kasteel met bijzondere zorg weder opgebouwd en kwam in handen der familie van Arenberg. Beurtelings werd het vervolgens tot een klooster, een molen en een fabriek van lijnwaad ingericht; sinds een vijftigtal jaren intusschen is het grootendeels tot puin vervallen. De grachten van het kasteel zijn gedempt en in weiland veranderd. Boven het gras verheft zich een houten brug, die naar de ingangspoort leidt. Het kasteel wordt overigens door oudheidkundigen als een type van gothieke bouworde geroemd. Van het eertijds grootsche gebouw is thans bijna niets overig dan een ruïne, die u te midden van 't lachende groen het sombere beeld der aardsche vergankelijkheid voor den geest roept.
Neurenberg, vroeger eene der vrije rijkssteden, is thans de tweede stad van Beieren en ligt in een zandige, doch door cultuur zeer vruchtbaar gewordene vlakte. De rivier de Pegnitz verdeelt haar in twee deelen, waarvan 't eene naar de kerk van den H. Sebaldus en 't andere naar die van den H. Laurentius genoemd wordt.
De geschiedenis van Neurenberg wordt door velen tot een zeer hooge oudheid opgevoerd. Zoo willen sommigen, dat de stad haren naam aan Nero ontleent; anderen beweren dat zij door eenige uitgewekenen van Noricum gesticht en naar hen genoemd is. Met zekerheid wordt echter eerst omstreeks het midden der elfde eeuw van eene plaats Noremberg of Nurinberg gewag gemaakt. Aanvankelijk schijnt zij toen nog slechts eene burgt geweest te zijn; weldra intusschen breidde zich deze meer en meer uit, zoodat keizer Hendrik III aan de plaats reeds het markrecht verleende. De stad werd van lieverlede hoe langer hoe grooter en invloedrijker, en vóór de oost-indische handel door de ontdekking van den zeeweg langs de Kaap ‘De Goede Hoop’ eene nieuwe richting bekwam, was zij zelfs een der belangrijkste handelsplaatsen van Europa, daar zij de door Italië aangevoerde indische koopwaren naar het Noorden verzond. De welvaart van de stad en hare bewoners grensde toenmaals aan 't ongelooflijke en vooral op 't gebied der kunst verwierf Neurenberg de meest roemrijke lauweren. De wijziging in den oost-indischen handel, de verwoestingen door den dertigjarigen oorlog veroorzaakt en oneenigheden in den boezem der stad zelve deden langzamerhand haren vroegeren luister tanen; sinds 't begin dezer eeuw echter schijnt Neurenberg een nieuw tijdperk van bloei te zijn ingetreden.