[Nummer 8]
Onze gravuren.
Maria Magdalena, de boetvaardige zondares, is het heiligenbeeld, dat herhaaldelijk en bij voorkeur door het penseel der groote schilders tot het voorwerp hunner meest beroemde scheppingen werd uitverkoren. En geen wonder! Het leven der heilige boetelinge weêrkaatst de bekoorlijkste en meest verhevene schoonheid van 't Christendom; de gloed der goddelijke liefde en oneindige barmhartigheid, het wonderbare licht der goddelijke genade en haar bezielende invloed op het menschelijk hart, stralen ons op de meest treffende wijze uit het leven der groote heilige tegen.
Haar zijn vele zonden vergeven, omdat zij veel bemind heeft. Als zij balsem en tranen op de voeten van den Heiland uitstortte was er in den hemel grootere blijdschap over hare boetvaardigheid dan over negen en negentig rechtvaardigen, die geene boetvaardigheid van noode hebben; die zonder zonde is, moge haar met steenen werpen, zij heeft het beste deel uitverkoren, hetwelk haar nimmermeer kan ontnomen worden; aan het kruis staat zij naast de moeder der smarten en den apostel der liefde; weenend zoekt zij bij het graf haren Heiland: ‘Heer, zoo gij Hem weggedragen hebt, zeg mij waar gij Hem gelegd hebt.’ Ook in de gedaante des hoveniers herkent zij terstond haren Meester; in de omhelzing van het kruis vond zij de vreugd en den vrede, dien de wereld haar niet konde schenken.
Ziedaar verschillende gedachten, welke ons uit het beeld der heilige, gelijk dit door den schilder Ary Scheffer in bijgaande gravure is voorgesteld, toespreken.
DE H. MARIA MAGDALENA AAN DEN VOET VAN HET KRUIS.
De gravure ‘de koopvrouw in oranjeappelen’ en ‘het melkvrouwtje’ zijn beiden naar schilderijen vervaardigd van den Engelschman T. Faed, een schilder, die van eenvoudig fabrieksarbeider een der voornaamste kunstenaars van Groot-Brittanje is geworden. Deze meester is thans een man van ongeveer zestig jaren, maar men kan zeggen dat zijn talent nog den vollen bloei en de kracht van het jongelingsleven schijnt te bezitten. Vooral munt hij uit in de voorstelling van typen uit het volksleven van zijn vaderland; en de natuurgetrouwe waarheid, waarmede hij de schijnbaar onbeduidendste kentrekken weet weêr te geven, getuigt van eene bewonderenswaardige gave van opmerken en grondige levenskennis.
De ‘koopvrouw in oranjeappelen’ is eene dier typen. Uit Ierland afkomstig, reizen deze meisjes