Een postwagen door fransche bandieten aangevallen.
De lezer, die de nevenstaande gravure beschouwt, kan met recht den wensch uiten, dat hij nooit op reis in een postwagen eene dergelijke ontmoeting moge krijgen. En gelukkig voorzeker zijn dergelijke avonturen in den tegenwoordigen tijd nog al iets, waar men buiten kan blijven.
Niet zoo gemakkelijk echter ging zulks gedurende de tien jaren der omwenteling van 1789 tot 1799 in Frankrijk. In tallooze benden zwierven de vrijheidsmannen en bandieten rond en boden den vreedzamen reiziger tegen wil en dank: vrijheid, gelijkheid en broederschap of den dood aan; en met het laatste geschenk waren zij nog veel vrijgeviger dan met de drie eerstgenoemden.
Zij, die noodzakelijk op reis moesten gaan, waren dus genoodzaakt, zich tegen zulke ontmoetingen zooveel mogelijk te wapenen, en van daar dat dan niet zelden een strijd op leven en dood plaats greep, verwoed en vreeselijk, gelijk die van den postbeambte tegen zijne belagers, zoo meesterlijk door den beroemden Pannemaker in deze houtgravure, naar eene teekening van Neuville, weêrgegeven.