Het kasteel van Laeken.
Met ingenomenheid maken wij melding van eene belangrijke aanwinst voor de Belgiche Illustratie, doordien wij in staat zijn gesteld de oorspronkelijke gravuren van een nog kortelings in ons land opgericht tijdschrift, de Illustration Européenne, in onze Illustratie op te nemen. De waarde van dat tijdschrift, welks opkomst en krachtige ontwikkeling wij met genoegen hebben gadegeslagen, kan het best geschat worden naar de talrijke inschrijvers, welke het in de drie maanden van zijn bestaan wist te verkrijgen. De onderstaande gravuren, een gezicht op het kasteel van Laeken en de gewonden in België, kunnen tot proef en bewijs dienen, dat wij ons niet ten onrechte verheugen over die aanwinst, te meer daar geen blad ter wereld met ons in het verkregen voorrecht deelt.
Het kasteel van Laeken werd bijna een eeuw geleden door de architecten Montoyer en Payen gebouwd volgens de teekening van den aartshertog Albert van Saxen-Teschen, die het tot aan de overweldiging der Franschen bewoonde. 't Werd toen tot volks-eigendom verklaard doch later door Napoleon I voor een half millioen francs ongeveer aangekocht. De keizer liet er groote verbeteringen en verfraaiingen aanbrengen, verbleef er in 't jaar 1811 geruimen tijd met zijne gemalin Maria Louisa en vormde hier, naar men zegt, het plan tot den vreeselijken russischen veldtocht. In 1814 werd het kasteel bij 't domeingoed van den koning der Nederlanden gevoegd en door Willem I aanmerkelijk verfraaid. Na de belgische omwenteling werd het de geliefkoosde residentie van koning Leopold. De koninklijke familie brengt er 't grootste gedeelte van het zomersaisoen door en rondom het kasteel zijn een menigte heerlijke villa's aangelegd, om tot verblijf der groote wereld van Brussel te dienen.
Op den weg van Mechelen naar Brussel, een weinig voor dat men het station van Schaarbeek voorbijkomt, ziet men het paleis zich verheffen, aan het eene einde eener groote groene vlakte, die zich tot aan den steilen oever van het kanaal van Willebroeck uitstrekt.
Voor het front van het kasteel, in onze gravure voorgesteld, is een ruim voorplein. Men ziet er een zuilengang met vier kolommen in ionische bouworde, waarop een entablement rust, dat met bas-reliefs van Godecharles versierd is. De gravure stelt ons het hekken van 't plein geopend voor, op 't oogenblik, dat de koningin in haar elegant mandenwagentje met het vierspan, dat zij gewoon is zelve te mennen, in vollen galop van het paleis komt gereden, een schouwspel, dat de bewoners der stad en omstreken wel is waar menigmaal doch steeds met belangstelling en bewondering aanstaren.
De nieuwe kerk, die te Laeken tot aandenken der overleden koningin Louise is opgericht, geeft aan het bekoorlijke plaatsje een nieuwe aantrekkelijkheid, terwijl tevens deze kerk is voorbestemd om in hare grafsteden een laatste rustplaats aan de leden der koninklijke familie te bieden en het dorpje Laeken een belgisch St. Dénis te doen wezen.