Uitvoerig zijn door verschillende dagbladen de omstandigheden medegedeeld, die bij de nederdaling van den ballon plaats hadden. In stede van deze te herhalen, voegen wij hier een enkel woord bij over de uitvinding en trapsgewijze volmaking dezer lucht-correspondentie, die in den fransch-pruisischen oorlog belangrijke diensten heeft bewezen.
Wanneer wij den Franciscaan Baco, de Jezuïeten Fabri en Lana-Terzi voorbijgaan - dan kunnen wij zeggen dat de uitvinding van de luchtvaart dagteekent van de voorgaande eeuw, toen in 't jaar 1782 voor den eersten keer de proef met een dergelijk luchtschip genomen werd. Het beginsel, waarop de luchtbal berust, is intusschen zeer eenvoudig en was reeds langer bekend. Om dezelfde reden immers waarom niet elk voorwerp in 't water zinkt, maar soms gelijk een schip blijft bovendrijven, even zoo kunnen voorwerpen in de ons omgevende lucht blijven zweven, wanneer deze namelijk minder zwaar zijn dan de hoeveelheid lucht, die zij verplaatsen. De vraag was dus, iets te vinden, dat lichter was dan een gelijk volume dampkringslucht. De gebroeders Etienne en Joseph Montgolfier vonden dit op zeer eenvoudige manier door een zekere hoeveelheid lucht, in een sterken papieren zak besloten, door verwarming in dichtheid te doen afnemen en bij gevolg lichter dan gewone dampkringslucht te maken. De publieke proefnemingen der gebroeders Montgolfier wekten weldra den ijver en navolging van verschillende wetenschappelijke mannen in Frankrijk op. Charles, professor in de natuurkunde te Parijs, vulde een ballon met een sinds weinige jaren nieuw ontdekte luchtsoort: waterstofgas geheeten, 't welk veertienmaal lichter is dan dampkringslucht. In Augustus 1783 lieten Charles en Robert een met waterstofgas gevulden ballon op, die in minder dan twee minuten tijds ter hoogte van duizend meters opsteeg. Bij een volgende proefneming hechtte men aan den ballon een mandje, waarin een schaap, een haan en een eend werd gezet. Deze drie eerste luchtreizigers kwamen ongedeerd weder op de aarde neêr, en eenige moedige ondernemers besloten weldra zelf eene luchtreis te beproeven. Pilatres des Rosiers en de markies d' Arlandes waren de eersten, die uit het bosch van Boulogne de luchtreis met een door Montgolfier vervaardigden ballon ondernamen en weldra door hun voorspoedig slagen vele navolgers vonden, die echter meermalen hunne stoutmoedigheid met den dood moesten bekoopen. In 1794 begon men van den luchtballon gebruik te maken als een middel om de bewegingen en de getalsterkte van het vijandelijk leger te observeeren en werden in Frankrijk compagniën van aëronauten d.i. luchtschippers gevormd, even als in den tegenwoordigen oorlog geschiedde. Ook voor wetenschappelijke waarnemingen zijn de luchtballons meermalen gebezigd en o.a. werden de reizen van Biot en Gay-Lussac onder dit opzicht met den schitterendsten uitslag bekroond.
Intusschen ofschoon de luchtballons in den loop dezer eeuw belangrijke verbeteringen ondergingen en vele diensten bewezen, is er tot nog toe geen roer gevonden voor dit luchtschip, d.i. geen middel om het te besturen.
De moeielijkheid bestaat vooral in 't aanbrengen van een toestel, dat sterk genoeg is om de ontzagwekkende kracht van den wind te overwinnen en dat tevens zoo licht is, dat het door den ballon kan medegevoerd worden.