Het gebouw der Universiteit van Londen.
Naast de beroemde universiteiten van Oxford en Cambridge bezit Engeland nog die van Darham en Londen, welke laatste vooral sedert eenige jaren door de bekwame mannen, welke er aan 't hoofd staan en 't practisch resultaat, hetwelk zij oplevert, meer en meer in bèlangrijkheid toeneemt.
Terwijl vele vroegere universiteiten slechts eene vormlooze groepeering van gebouwen of zoogenaamde collegiën waren, begint men bij de stichting van nieuwe universiteiten het doelmatige er van in te zien om de eenheid, welke in 't academisch onderwijs behoort te zijn, ook door eenheid in 't universiteitsgebouw zooveel mogelijk te bevorderen. Dit is 't, wat ook in de Londensche academie is in acht genomen, welke bovendien door grootte, doelmatigheid en sierlijkheid van inrichting een pronkstuk is der engelsche wereldstad.
Het front aan de zijde der Barlington-tuinen wordt in onze gravure voorgesteld; 't is 256 voet lang en bevat een middengebouw met twee uitgestrekte vleugels. In 't middengedeelte is een galerij door vijf kolommen ondersteund, waar onder zich de groote ingang bevindt. Op de balustrade verheffen zich prachtige standbeelden van Cicero, Aristoteles, Plato, Archimedes en Justinianus en boven 't portiek ziet men die van Newton, Bentham, Milton en Harvey.
De beide vleugelen, welke lager zijn dan het centraalgebouw, bevatten eveneens standbeelden als die van Leibnitz, Cuvier, Linnaeus, Galileï, Göthe, Laplace, A. Smith, Locke, Baco, Hume en Davy. Beeldhouwwerk is van alle kanten met smaak aangebracht ter versiering, terwijl de waarde der bouworde verhoogd wordt door 't natuurlijk voorkomen van 't gebezigd materiaal, in tegenstelling van den wansmaak, welke bij de modernen dikwijls heerscht, om alles met pleisterwerk te voorzien en dus met onnatuurlijken tooi den sierlijken eenvoud te bedekken. Gangen, zalen, versierselen, kortom de geheele bouwtrant der Londensche academie is een meesterstuk van eenvoud en van op de zuivere natuur gebaseerde kunst, en doet het geniale talent van den ontwerper, den engelschen architect, James Pennethorne, eer aan.