[Nummer 42]
Kleber in Egijpte.
Een der dapperste generaals, die Napoleon met zich naar Egyptevoerde, was ongetwijfeld Jean Baptiste Kleber, die in 1754 te Straatsburg geboren werd. Hij omhelsde in 1792 de revolutionaire beginselenen diende de republiek met geestdrift en dapperheid. Geheel ongelijkaan de meeste veldheeren van dien tijd, die overal waar zij hun vaandel plantten, de gruwelen en misdaden bedreven, waarvan Parijs dagelijksgetuige was, toonde hij altijd den grootsten afkeer daarvan. Na heteinde van den strijd kende hij geen vijanden meer; gewonden en gesneuvelden werden door hem even liefderijk verpleegd of eerlijk begraven, onverschillig of het zijne eigene soldaten of die zijner tegenpartij waren.Door krijgsmans-beleid bracht hij den Yendeeschen Oorlog, die zoo lang, Parijs bedreigde, ten einde; hij bewonderde openlijk den moed dervendeesche veldheeren en schonk den krijgsgevangenen het leven. Doch nu kwam uit Parijs het wreede bevel dat allen moesten omgebrachtworden; Kleber vermocht er niets tegen, maar deed luide van zijne verontwaardiging blijken: daardoor maakte hij zich bij de parijsche beulenverdacht, en deze, hem om zijne talenten niet kunnende missen, verplaatsten hem naar het noorderleger. Onder onophoudelijke oorlogen, waarin hij meestal gelukkig was, gingen de volgende zes jaren zijns levens voorbij, tot hij in 1798 Napoleon's voorstel, om met hem naar Egypte te gaan, aannam en op den 30en Juni van genoemd jaar met hetleger voor Alexandrië aankwam.
VERWONDINGVAN KLEBER VOOR ALEXANDRIË
Hij mocht zijn vaderland niet wederzien, nog geen jaar later viel hij onder de hand van een dweepzieken moordenaar.
Wij willen een kort overzicht geven van zijne krijgsbedrijven in Egypte.
Het begin van den strijd was hem niet gunstig. Bij de belegeringvan Alexandrië werd hij door een kogel aan het hoofd gewond, terwijl hij storm liep. Evenwel de stad werd ingenomen, en Kleber herstelde spoedig van zijne wond. Napoleon liet hem het bevel over de stad en trok zelf naar Cairo. Nog vóór den Winter verliet Kleber de stad en volgde Napoleon aan het hoofd der voorhoede van het leger. Napoleon vertrok naar Syrië, waar hij al dadelijk het fort El-Arisch innam, enna een moeilijken tocht door de woestijn zich achtereenvolgens van Gaza en de stad en het fort Jaffa meester maakte. Daarop belegerde hij Saint-Jean-d'Acre, maar Kleber trok met zijn leger tegen de Turken op, behaalde een glansrijke overwinning aan den voet van den berg Thabor en noodzaakte den vijand naar den Jordaan terug te trekken. Na het opheffen van het beleg kreeg hij het bevel over de achterhoede en verdedigde den aftocht des legers. In Egypte onderscheidde hij zich opnieuw in den slag bij Aboukir, waar de Turken volkomen verslagenwerden.
De tijdingen, die Napoleon uit Europa ontving, deden hem gelooven dat het oogenblik voor hem gekomen was, om aan zijne verheffing te