Allerlei.
Chineesche pagode.
China is na Rusland het grootste rijk der wereld; men geeft het 400 millioen inwoners op eene uitgestrektheid van ruim 2½ millioen vierk. mijlen. Dit land wordt door zijne inwoners zelven de Bloem van het midden (Tchanghoa) of wel naar het heerschende vorstenhuis Het keizerrijk van de allerzuiverste dynastie (Tai-tsing-koun) genoemd, door de Europeanen China, Tchina of Sina naar den eigennaam van een ouden staat Tsin, die vroeger het geheele keizerrijk onder het juk bracht.
De drie godsdiensten, die in China heerschen en die er gelijke rechten hebben zijn: de staats-godsdienst, waarvan Confucius als de hervormer of de stichter beschouwd wordt; de godsdienst Tao-sse of van het ‘oorspronkelijk verstand’, ongeveer zes eeuwen voor J.C. gesticht door Lao-tsé, maar wiens leer door zijne volgelingen vele veranderingen heeft ondergaan; de godsdienst van Fo of Budha uit Indië naar China overgeplant. Bovendien worden er Joden en Mahomedanen geduld en sedert de laatste tractaten, heeft de christelijke godsdienst volkomen vrijheid zich uit te breiden en leerlingen te vormen.
In weerwil van de tractaten, die, als met zooveel ophef is gemeld geworden, aan het Evangelie den weg tot China geopend en het Kruis op den top der eenmaal aan den waren godsdienst gewijde gebouwen weder verheven hebben, vinden niet zeldzaam onze heldhaftige zendelingen den marteldood.
Zoo is de stad Yeou-Yang of Su-Tchuen onlangs getuige geweest van den marteldood van den eerw. heer Joannes Franciscus Bigaud, uit het bisdom van Besançon, missionnaris in China. Hij is ter dood gebracht met al de martelingen, die de chineesche wetenschap en beschaving hebben kunnen uitdenken. In diezelfde stad leed ook twee jaren geleden de eerw. heer Mabileau den marteldood.
Waar een martelaar valt, daar zal het Kruis schitteren. De eerw. Mabileau die door 90 doodelijke wonden getroffen allersmartelijkst stierf, had in den eerw. heer Rigaud zijn onmiddelijken opvolger. Rigaud is aan den voet des altaars met zijne neophyten in stukken gekapt en reeds heeft hij een moedig plaatsvervanger, en het bloed der vermoorde neophyten zal vruchtbaar zijn in nieuwe leerlingen van Christus.
Eene chineesche pagode.
Hetzelfde zal met Corea plaats hebben, waar in den loop van het vorig jaar negen europeesche martelaren den zegepalm geplukt hebben. Corea telt nu zijn tiende algemeene vervolging en bij elke vervolging waren er meer christenen te dooden dan bij de voorafgaande.
Bovengenoemde martelaren waren kweekelingen van het seminarie der Vreemde-Missiën, dat van zijn stichtings-jaar 1663 tot nu 940 missionnarissen naar de heidensche landen uitgezonden heeft en 47 oud-kweekelingen telt, die hun geloof met hun bloed bezegeld hebben.
Onze gravure stelt een afgodische tempel van de eeredienst van Budha voor, pagode genoemd. Het woord pagode komt van het indische bhagavati, d.i. heilig huis. De pagode staat op vrije met obelisken, zuilen enz. versierde pleinen, zijn uit hout en steen vervaardigd, somtijds met porseleinen platen belegd, dikwijls zeer hoog en prachtig maar zonderling versierd.
Mogen de Katholieken van Europa krachtdadig door geld en gebeden het genootschap van de Voorplanting des Geloofs ondersteunen, opdat allerwege het Rijk van Christus gevestigd en de loodzware scepter van het rijk der duisternis over eene ongelukkige bevolking ontnomen worde; moge op de pagoden weldra het kruisteeken glansen en uit den hoogen toren welluidende klokketonen neêrdalen, die de christene schaar ter ware godsvereering bijeen roepen.