Allerlei.
De tulp.
De bloembollen-cultuur bekleedt eene niet geringe plaats, onder de producten van Nederland. Wij willen daarom iets zeggen over een tuinbouw-voortbrengsel, dat zulk een voornaam middel van bestaan van een aanzienlijk gedeelte van Noord- en Zuidholland uitmaakt. De bloembollen-cultuur dagteekent in Nederland reeds van de XVIe eeuw, doch het was voornamelijk omstreeks de helft der XVIIe eeuw dat de steden Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Alkmaar, Leiden, Rotterdam, Hoorn, Enkhuizen en eene menigte andere plaatsen beroemd waren, wegens den grooten handel, die aldaar in bloembollen gedreven werd. Van den edelman tot den schoorsteenveger zag men speculeeren in bloembollen, inzonderheid in die der tulpen. Men besteedde te dien tijde voor tulpen prijzen die ons bijna ongeloofelijk toeschijnen. - De staatsregisters van Alkmaar getuigen, dat in het jaar 1637 120 tulpen ten voordeele van het weeshuis verkocht werden voor de aanzienlijke som van fr. 180,000. Een bol Semper Augustus genaamd bracht fr. 4000 op; een ander Vice-roi fr. 8500 en Admiraal van Enkhuizen fr. 10000. Een bed tulpen was eene zeldzaamheid en werd als den grootsten schat beschouwd, dien men kon bezitten.
Een matroos bracht eens eenige goederen bij een koopman, die in zijn tuin tulpen teelde om er mede te speculeeren. De matroos, denkende dat deze tulpenbollen niets anders dan uien waren, begon ze met een haring, dien hij zoo even gekregen had, op te eten. Juist toen hij bezig was, kwam de koopman in den tuin en ziende wat er gebeurde, riep hij op een toon van wanhoop uit: ‘Schelm, uw maaltijd maakt mij ongelukkig, met de helft der waarde bezat ik den rijkdom van een vorst!’ De arme matroos stond ten hoogste verwonderd en het was niet zonder moeite, dat men hem zijne verkeerde handelwijze konde doen begrijpen.
Die verschrikkelijk hooge en dwaze prijzen der tulpen zijn echter zoo zeer gedaald, dat men in onze dagen de hyacinthen boven de tulpen de voorkeur geeft. De waarde der hyacinthen is echter niet te vergelijken bij de waarde der tulpen in vroegere dagen; doch in aanmerking nemende, de vele duizenden roeden hyacinthen, die er geteeld worden en de honderde soorten die in den handel bekend zijn, kan het toch nog geen kleinigheid genoemd worden, wanneer men voor een nieuwe soort fr. 100 per stuk betaalt, zoo als het vorige jaar nog op eene publieke veiling plaats had.
Deze veilingen worden gedurende den bloeitijd in de maand April gehouden door directeurs, die iederen koop inzetten en opbieden, genietende daarvan een loon van 5% der opbrengst. Deze directeurs zijn ook verplicht de koopen, waarop zij het hoogste bod gedaan hebben, te houden, zoodat zoodanige directeur gewoonlijk kooper wordt van eene groote partij bloembollen. De handel der bloembollen is voornamelijk op Engeland en Duitschland en wordt telken jare, door het toenemend gemak tot vervoer, meer en meer uitgebreid. Tot bloei van dit vak bestaan er verscheidene vereenigingen waarvan er twee: ‘Algemeene Vereeniging van bloembollen-cultuur’ te Haarlem en ‘Flora van Noordwijk’ te Noordwijk, de voornaamste zijn.
Jaarlijks worden er in 't voorjaar, gewoonlijk in Februari, verscheidene tentoonstellingen gehouden van bloeiende bloembolgewassen, die door eene menigte liefhebbers bezocht worden; zulke tentoonstellingen zijn bijzonder nuttig om te onderscheiden, welke soorten het best geschikt zijn voor potten en glazen.
De bloembollen-cultuur strekt zich thans van Alkmaar tot 's-Gravenhage uit, en wanneer men in den bloeitijd de dorpen, tusschen deze steden gelegen, doortrekt, ziet men geheele velden van honderden roeden aan elkander, die met hyacinthen of tulpen beplant zijn; als men dit nooit gezien heeft, kan men zich geen denkbeeld maken van het schoone en prachtige, dat dergelijk gezicht oplevert.
Wanneer men in aanmerking neemt de vele werklieden, die tot deze cultuur vereischt worden en de welvaart, op verscheidene plaatsen door dit vak ontstaan, dan zal men gereedelijk aannemen dat de bloembollen-cultuur een voornaam bestaanmiddel van onze Noordernaburen is.