Kardinaal Sterckx.
Toen de beminde Kardinaal Sterckx, Aartsbisschop van Mechelen, in 1867 stierf, verschenen er een aantal schriften, brochuren en andere, welke aan de herinnering van zijn vroom en edel leven waren toegewijd en waarin de nazaat ruimschoots zal putten, wanneer hij, in de rei van prelaten, bij zijne Em. Sterckx zal stil staan. Onder alle die schriften is er een, klein van omvang, doch rijk in verdiensten: 't is dat van den heer Victor Henry en dat deze voortreffelijke schrijver betiteld heeft le cardinal Sterckx archevêque de Malines primat de Belgique.
In geen enkel schrift vonden wij den edelen man zoo waar, zoo duidelijk afgebeeld, zoowel in zijn leven van eenvoudig dorpspastoor, als in dat van primaat toen hij een overgroot diocees bestuurde. Ter gelegenheid van het hierbij gaande portret, hetwelk wij meêdeelen op verzoek van een aantal ingeschrevenen, vereerders van den beminden doode, zullen wij nog eenige datums uit het leven van Z. Em. Sterckx herinneren, terwijl wij ter vollediging van het artikel, de hoogergezegde brochure van den heer Victor Henry aanbevelen.
Mgr. Sterckx is geboren te Ophem in Brabant, den 2 November 1792 en bereikte dus den ouderdom van ruim 75 jaren. Eene betrekkelijk korte ziekte maakte een eind aan zijn werkzaam leven.
Hij was een geleerd en vroom priester, die in hoogen graad de voortreffelijke gave bezat om de zielen te besturen. Zijn woord was eenvoudig en overredend. Zijne raadgevingen waren vol vaderlijke goedheid, maar tevens vol van den strengen ernst der rechtvaardigheid, die de uitdrukking was van een leven, geheiligd door het gebed, de goede werken en de liefde.
Mgr. Sterckx ving zijne studie aan in het seminarie te Mechelen in 1811, toen hij 19 jaren oud was.
Wijlen Z. Em. de Kardinaal Engelbertus Sterckx, Aartsbisschop van Mechelen.
Twee jaren later werd de jonge seminarist benoemd tot ondersecretaris van het bisdom. Hij ontving de H. Orders in 1815 en werd vervolgens benoemd tot professor in de wijsbegeerte en de Godgeleerdheid in het groot seminarie. Den 14 Aug. 1821 werd hij pastoor van Bouchout en drie jaren later, den 9 Sept. 1824 door de overheid van het aartsdiocees benoemd tot pastoordeken der O.L. Vrouwe kerk te Antwerpen. Den 20 Juni 1827 werd hij, die zooveel vertrouwen inboezemde door zijn beleid, voorzichtigheid en wijsheid, benoemd tot vicaris-generaal van Z.D. Hoogw. Mgr. den prins van Mean, dertienden aartsbisschop van Mechelen, dien hij vijf jaren later op den aartsbisschoppelijken zetel opvolgde. De preconisatie van Mgr. Sterckx dagteekent van den 24 Februari 1832. De nieuwe aartsbisschop werd den 3 April daaropvolgenden gewijd door Mgr. Deleplanque, bisschop van Doornik, in de Metropolitaankerk van den H. Rombout. Zeer spoedig verwierf Mgr. Sterckx zich een grooten naam van wijsheid, voorzichtigheid en deugd. Ook werd hij door paus Gregorius XVI verheven tot kardinaal met den titel van den H. Bartholomeus. Hij begaf zich naar Rome om aldaar den Kardinaalshoed en het Pallium van den paus zelven te ontvangen. Bij zijne terugkomst deed hij zijne plechtige intrede in Mechelen te midden van het gejuich der bevolking. Z. Em. begaf zich meermalen naar de Eeuwige Stad, namelijk in 1845 na den dood van Gregorius XVI, doch de eerbiedwaardige prelaat kwam te laat aan om deel te kunnen nemen aan het conclave, waarin Pius IX tot paus werd gekozen. De kardinaal woonde meerdere vergaderingen bij van de prinsen der Kerk. In de maand Juni jl. ondernam hij nogmaals de reis naar Rome om daar het eeuwfeest van den H. Petrus en de heiligverklaring der martelaars van Gorcum, waarvan er een tot zijne familie behoort, bij te wonen. Kardinaal Sterckx was grootkruis van de Leopolds-orde van België en grootkruis van de orde van Leopold van Oostenrijk. Hij was lid van de congregatie van den Index en van de Riten. De titel van zijn kardinalaat van den H. Bartholomeus was dezelfde die gegeven werd aan den eersten aartsbisschop van Mechelen, kardinaal Granvelle.
Eene blijde tijding kwam ons vaderland spoedig troosten in de diepe droefheid, waarin de dood van Mgr. Sterckx het gestort heeft. Z.H. de Paus gaf dadelijk een opvolger op den aartsbisschoppelijken zetel van Mechelen; zoo er ooit eene keuze werd gedaan, die geacht kan worden aller verlangens te bevredigen, aller wensch te vervullen, dan was het de benoeming van Mgr. Dechamps.