zijn opgeruimden gemoedsaard had hij zich spoedig vele vrienden verworven, en deze zorgden er voor dat de reputatie van den smid - schilder Salentin met den dag toenam. Toevallig maakte hij kennis met een dusseldorfsch schilder, en deze gaf hem eenige onderrichtingen omtrent de keuze van verven en penseelen. Deze schijnbaar nietige omstandigheid was van grooten invloed op zijn leven; zijne stukken verbeterden met den dag en deden hem een beschermer vinden in den gezondheidsraad Dr. L. Alfter, die hem ruimschoots van anatomische boeken en afbeeldingen voorzag.
De terugkeer van den doop.
Toen hij zich sterk genoeg gevoelde om voor en van de kunst te leven, sloot hij zijn smidswinkel en toog, door zijne moeder vergezeld, naar Keulen, waar hij zich als portretschilder nederzette. Aanvankelijk werd zijn werkplaats hoofdzakelijk door soldaten bezocht, die verheugd waren voor kleinen prijs in het bezit van hun evenbeeld te komen, doch weldra kwamen ook meer aanzienlijke lieden voor zijn ezel plaats nemen, en ieder toonde zich over het geleverde werk zeer voldaan. Toen Salentin toegang had gekregen tot de schilderschool, waar naar het model geschilderd werd, zag hij al het onvolmaakte van zijne kunst in, en hij toog, altijd in gezelschap van zijne moeder, naar Dusseldorp, waar hij het geluk had het verlof te bekomen van de Akademie dier stad te mogen bezoeken. Hij was toen 28 jaren oud.
Onder de leiding van bekwame meesters, voornamelijk van Tiedeman, zette hij zijne studiën met goed gevolg voort en verwierf zich door zijn ijver en vriendelijken omgang zoowel de toegenegenheid en vriendschap van zijne meesters als medeleerlingen. Na zijne studiën volbracht te hebben, vestigde hij zich met zijne zusters bij Tiedeman en vervaardigde stukken, die weldra door geheel Duitschland gezocht werden. Zijne moeder mocht de zegepraal van zijn ijver over allerlei moeilijkheden niet beleven, maar had toch, toen zij de oogen sloot, de zoete overtuiging dat het lot haars zoons en daardoor ook dat harer dochters volkomen verzekerd was.
Tot de voornaamste stukken, die Hubert Salentin tot heden vervaardigd heeft, behooren o.a. Brand in een kerk onder de godsdienstoefening, de vondeling, de moeder met den blinden knaap, de redding van een kind uit een put, de predikatie des kluizenaars, de terugkeer van den doop, de dorpskerk enz.
De stukken van Salentin onderscheiden zich over het algemeen, behalve door de levendigheid der kleuren en de zuiverheid der figuren, door een godsdienstige tint, die er over verspreid ligt. Hetzij ze onmiddellijk met den godsdienst in verband staan of meer profane toestanden voorstellen, zij duiden onwillekeurig aan dat de schilder een godsdienstig mensch is, dat hij zijne kunst als middel beschouwt om het