De totale Zonsverduistering van 18 Augustus laatsleden.
Het is bekend dat door eenige gouvernementen aan eene wetenschappelijke kommissie eene som van zoo wat 400,000 fr. beschikbaar is gesteld, om in Azië de zonsverduistering te gaan waarnemen. De onderstaande afbeeldingen geven eene voorstelling van de onschatbare resultaten, die daardoor voor de wetenschap en de menschheid zijn verkregen.
De beroemde engelsche astronoom, Mr. Yes, begeeft zich, voorzien van zijn reuzen-teleskoop en de noodige fotografische toestellen, naar Indië, om te zien welke gedaante de zon heeft, wanneor zij niet te zien is.
Na lang zoeken vindt Mr. Yes de plaats, die, naar hij tehuis met groote wiskunstige scherpzinnigheid had uitgerekend, als het gewichtigst punt der aarde voor de waarneming der totale zonsverduistering moest worden aanzien.
Tot zijne ontsteltenis ontmoet hij op dit gewichtige punt, blijkbaar ten gevolge van eene gelijke scherpzinnige berekening, zijne fransche en amerikaansche kollega's monsieur Bouillon en Mr. Yankee Wederzijdsche begroeting der sterrekijkers.
De heeren nemen het besluit om op kameraadschappelijke wijze de hun opgedragen taak onderling te verdeelen. Deze eensgezindheid loopt echter gevaar van verstoord te worden door de kwestie of ten 5 ure 20 minuten en 3 seconde, of wel eerst met 3½ seconde de zonsverduistering geheel totaal zal zijn.
De kwestie kan niet beslist worden, doordien een inboorling, die uit instinct begrip heeft van de hooge zending der wetenschappelijke kommissie, uit al zijne magt roept: ‘Heeren sterrekijkers de zonsverduistering is reeds begonnen!’
De heeren astronomen laten in het belang der wetenschap en der menpchheid hunne persoonlijke denkwijze varen en zetten zich in de innigste verstandhouding neêr om hunne waarnemingen te doen.
Fotografische afbeelding der zonsverduistering door monsieur Bouillon. De buitengewone etreep wordt door hem verklaard te zijn een keten van sneeuwbergen op de maan.
Fotografische afbeelding der zonsverduistering van Mr. Yankee. De maanschijf bevat hoogstbelangrijke transparante blazen, niet ongelijk aan zeepblazen, die door Mr. Yankee voorloopig ‘maanblazen’ genoemd worden Men behoudt zich voor een nader onderzoek daaromtrent in te stellen.
De meest gelijkende fotografische afbeelding der zonsverduistering, volgens de waarneming van Mr. Yes. De gelukkige astronoom is voornemens deze treffend gelijkende afbeelding als eene onschatbare aanwinst voor de wetenschap aan 't britsch Museum ten geschenke te geven. De nadruk is verboden.
Naschrift. Nadat deze bijzonderheden bekend geworden waren, zijn de volgende telegrammen rechtstreeks uit China ontvangen. Eerste telegram: De wonderbare witte streep op de fotografie van monsieur Bouillon is opgehelderd. Er was bij toeval een wit haar uit den baard van den geleerden Franschman in het optische glas geraakt, dat diensvolgens ook gefotografeerd werd. Tweede telegram: Het is gebleken dat de zoogenaamde ‘maanblazen’ niets anders geweest zijn dan zweetdroppels op den rug van den inboorling, die, om de zonsverduistering goed te kunnen waarnemen, vlak voor het Fotografische toestel van Mr. Yankee was gaan staan. De wetenschap en de menschheid zullen zich dus, voor de som van ruim 400,000 fr. Moeten vergenoege met de overigens zeer juiste afbeelding van Mr. Yes.