Hoe verwonderd stond ik van er de lekkerste boter in te vinden! Ik was die verschuldigd aan het schommelen van den wagen, zoodat de melk onder het rijden in boter veranderd werd.’
Ieder begrijpt dat de oude herdersvolken dergelijke ontmoeting herhaalde malen gehad hebben en dus vroegtijdig tot de kennis van de boter moeten gekomen zijn.
Kaasmarkt te Purmerende.
Tegelijk leert ons dit verhaal van Vaillant dat de boter ontstaat door het in beweging brengen der melk. Hoe de botervorminggeschiedt is langen tijd een geheim geweest, dat alleen de scheikunde heeft opgelost. Men meende vroeger dat de boter, zich in de melk bevindende, alleen door beweging tot klompen gevormd werd; deze meening berustte evenwel op eene dwaling. De melk bestaat hoofdzakelijk uit vier bestanddeelen: water, boter of olie, kaas of eiwitstof en melksuiker, waarin de scheikundige haar gemakkelijk kan ontleden. Doch die boter is geheel anders dan de stof, die wij onder dien naam kennen; zij wordt het eerst na opneming van zuurstof, dus door eene scheikundige behandeling.
Wanneer de melk in bewoning wordt gebracht, komen de boterdeelen achtereenvolgens aan de oppervlakte en daardoor in aanraking met de dampkringslucht; hieruit nemen zij de zuurstof op en veranderen in boterkorrels, die zich allengs aan elkander hechten en een klomp boter doen ontstaan. Wil men uit de melk al de boter, die zij bevat te voorschijn brengen. dan moeten alle boterdeelen aan de oppervlakte worden gebracht, wat niet anders kan geschieden dan door een aanhoudend roeren der melk.
Kaasmakerij.
Deze bewerking heeft plaats door middel van den boterstand. Men vindt standen van verschillende grootte en vorm, doch in hoofdzaak komen zij allen met elkander overeen. De stand is een ton, met een deksel gesloten; in het laatste bevindt zich een gat, waardoor een houten staaf, treil geheeten. wordt geschoven. Aan het einde daarvan bevindt zich een plat rond houten vlak waarin eenige gaten geboord zijn. Aan het boveneinde is de treil somtijds voorzien van een hefboom, waardoor hij, die botert, haar op en neêr beweegt.
Nadat men eenigen tijd geboterd heeft, begint de melk te schuimen en te ziften, waarna de boter eerst in korrels, daarna in klontjes te voorschijn treedt. Met den gewonen stand heeft men een uur noodig, om al de boter op de melk te doen drijven; zij wordt vervolgens met een houten schotel met gaten afgeschept. met zuiver water afgewasschen, gekneed, gezuiverd van de koeharen die er in gebleven mochten zijn, gezouten en eindelijk in kluiten opgemaakt of in tonnetjes gelegd ter verzending.
Dat voornamelijk de hollandsche en ook onze kempische boter hoog staan aangeschreven, ook in het buitenland, behoeven wij nauwelijks op te merken. Alleen Holland met Friesland leveren jaarlijks ongeveer 30 millioen kilo keurige boter op, die voor een zelfs aanzienlijk gedeelte naar Oost en West verzonden worden; onzekempische boter is vooral voor Engeland bestemd.
Daarenboven is in Holland de kaasmakerij een gewichtige tak van nijverheid; de pogingen daartoe aangewend, in onze Kempen en door hollandsche boeren hebben den gewenschten uitslag niet opgeleverd. Men kent twee soorten van kaas, zoetemelksche en komijnkaas. In beider bereiding is niet veel verschil. De eerste wordt gemaakt van zuivere, de laatste van afgeroomde melk, of van melk, waarvan men de room heeft afgeschept.