Allerlei.
De keizer dienstknecht geworden.
Karel V had den sceptor neêrgelegd of liever dien in de hand van zijnen zoon Filips II gegeven. Na die belangrijke gebeurtenis in zijn leven, reisde hij naar Vlissingen, om naar Spanje over te steken.
In gemelde nederlandsche haven ontving de Keizer nog een bezoek van den ambassadeur zijns broeders, Koning Ferdinand I. De Keizer bleef lang in gesprek met Seldius. zoo was de naam des afgezants, zelfs zóó lang dat de nacht ver gevorderd was en niemand van al de bedienden nog wakende was.
De Keizer belde, om Seldius uit te laten; doch geen enkele bediende verscheen. Eindelijk nam de vorst zelf de kaars op en lichtte den ambassadeur de trappen af, ofschoon deze zich tegen die al te groote hoffelijkheid verzette.
‘Seldius.’ zegde de Keizer, ‘bewaar dit in uwe gedachten: dat de Keizer, die vroeger door zooveel volk omringd, bewaard en bewaakt werd, nu alleen is en dat hij veracht en verlaten wordt door zijne eigen dienaars. Hij, dien gij zoo lang, zoo vele jaren gediend hebt. moet u nu dienen en uitlichten.......’
Met de neêrgelegde kroon, wilde de vorst zeggen, is ook alle prestige. zelfs tot bij mijne bedienden verdwenen. Kort nadien in Spanje aangekomen begaf de Keizer zich in een klooster van Estremadura en de geschiedenis noemde den machtigen kroondrager voortaan de monnik van Yuste.
Stoom-omnibus in de XIXe eeuw