Hoe zou een ‘école payante’ in het Nederlandsch wel heeten?
In zijne voordracht over het Nederlandsch in de Gentsche Dagbladpers heeft de heer Arnold o.a. de uitdrukking betalende scholen afgekeurd, en andere benamingen aanbevolen. Met deze voorstellen heeft de heer Bultynck geen vrede; hij neemt betalende scholen in bescherming. Met hun verlof gezeid: de heeren hebben allebei gelijk - en ongelijk.
De heer Arnold heeft gelijk, als hij betalende scholen afkeurt; want zooals hij zeer terecht zegt, ‘die scholen betalen niet, maar het daarin gegeven onderwijs wordt betaald.’ Dit kan men niet ontzenuwen door te antwoorden, zooals de heer Bultynck doet: ‘Zeer juist, maar dat is zoo waar in 't Fransch als in 't Vlaamsch en toch is écoles payantes goed Fransch.’ Omdat een wending in een taal onberispelijk is, daarom is de letterlijke vertaling dezer wending het nog niet in een andere taal. Men moet steeds rekening houden met het taalgebruik. En nu is het er zoo mede gesteld, dat een gebruik van het tegenwoordig deelwoord, zooals dit in een uitdrukking als école payante voorkomt, in het Nederlandsch van vroeger en later tijd absoluut onbekend is.
De heer Bultynck heeft gelijk, als hij weinig lust betoont, om de door den heer Arnold voorgestelde benamingen aan te nemen. Niet dat deze op zich zelve onjuist zijn, integendeel; maar ze passen weinig of niet voor Belgische toestanden. Daarenboven schijnt het me weinig in overeenstemming met den tijdgeest, om volksschool te gebruiken voor scholen waar kosteloos onderwijs wordt gegeven, en bijzondere school voor die, waar, voor hetzelfde onderwijs dient betaald te worden.
Maar hoe deze laatste soort van scholen dan te noemen? Me dunkt, het is heel eenvoudig.
Noch de heer Arnold noch de heer Bultynck schijnt er aan gedacht te hebben hoe het ergenlijke volk, dat van het Fransch weinig afweet en door zijn nog zoogoed als onvervalscht taalgevoel geleid wordt, die scholen heet. Wie te Gent luistert naar de taal van de ‘spraakmakende gemeent’, zal wel vaak hooren spreken van betalende scholen, want dat is nu eenmaal de officieele naam; maar niet minder vaak zal hij hooren betaalde scholen, en de menschen mogen daar nu toe gekomen zijn, doordien in de vlugge volksspraak betalende licht betaalde wordt, of door het minder of meer duidelijke besef, dat betalende scholen volmaakte onzin is, hetzij door beide oorzaken samen, - dat betaalde