Men kent ook den Gelderschen oordnaam Huussen, met de beteekenis van huizen. In den loop der eeuwen heeft hij de volgende verandenngen ondergaan: Husen (1266), Huesen (1307), Hoesen (1340), Heussen (1577). Uit de Middelnederlandsche Spraakkunst van Van Helten, kunnen wij de klankwissels û, ue, oe, eu niet goeddoen, maar de veranderingen van dezen oordnaam staan er borg voor en in de Brabantsche gouwspiaken worden al die klankwissels in 't woord huis waargenomen.
Welnu als wij de gedaantever wisselingen van den oordnaam Heusden gaslaan, komen wij al de klankwisels tegen, welke wij in de gewestelijke uitspraak van 't woord huis even als in de geschiedkundige ontwikkeling van den dorpsnaam Huussen, huizen, aantieften.
't Is een tweede bewijs dat wij in Heusden het naamdeel huis met zijne verschillende klankwijzigingen voor handen hebben.
Wij hebben reeds gezien dat het woord dune, tuin beteekent; er is geene betrekking tusschen de duinen en een huis in Noord-Brabant gelegen; er bestaat echter overal een verband tusschen eene Germaansche woning en de omheining dier woning, zoodat wij in onzen eigennaam Husdune als het evenbeeld mogen beschouwen van het Middelned. woord huustuun, en 't Middelhoogd. hûszûn, hetwelk volgens zijne samenstelling omheining van een huis beteekent en van daar woning of ert waarop de woning gebouwd is.
De vorm Husdune heeft in den loop der eeuwen nogal veranderingen ondergaan.
In 1585 vinden wij Husedinne: door den gebruikelijken omklank van u tot z, die men meest in 't Angelsassensch en ook soms in onze taal tegenkomt is dinne uit dune ontwikkeld, welke uitgang dan ook later tot denne en den verwandeld en verzwakt is.
Voorbeelden vinden wij bij Van Helten van het verschijnsel waarbij de lange u als ue is voorgesteld; er zijn ook eene menigte voorbeelden die ons den overgang van de korte u tot o en tot den omklank eu als ue of eu voorgesteld, vertoonen; doch wij vinden geenen overgang van de lange u tot de lange o en van daar tot den omklank eu als ue of eu verbeeld in 't Middelnederlandsch. De eigennaam Husdune spreekt ons nochtans borg voor al die klankverwandelingen en zoo komen wij van Husdune, langs Hosedinne (1281) naar Huesden en Heusden (1610).
De dorpsnamen Heusden in Oost-Vlaanderen en Heusden in Limburg vertoonen ons dezelfde oude naamgedaanten als Heusden in Noord-Biabant en zoo is het raadsel opgeklaard dat wij, vlaamsche vrienden ons stelden, toen wij met den oudheidkundigen zitdag. van Gent het oud kasteel van Laerne bezochten, Heusden voorbijstoomden en den uitleg van dien name poogden te achterhalen.
J. Claerhout.