Varia.
Een weetgierige lezer van ons blad stelt ons eene taalkundige vraag.
Hij verneme dat er een onderscheid bestaat tusschen de klanken eener aal en de teekens van het ABC, waarmede deze klanken op eene zeer onvolmaakte wijze verbeeld worden.
Wegens de klanken onzer taal en hunne verdeeling kan hij iets vernemen in de Geschiedenis der Nederlandsche Taal door Verdam en in de Nederlandsche Spraakkunst van Vercoullie, die voor de onderwijzers geschreven is.
E.H.A. Dassonville heeft de beginselen der klankleer wonderschoon behandeld in den jaargang 1893 van Biekorf. Onze medewerker zou weldoen die bijdragen afzonderlijk te laten verschijnen.
Eene nieuwe afleiding van Sporkel is de volgende:
Mits het achtervoegsel -al, -il, -ul is het woord verwant met het itausch spurgas, het grieksch ασπαραγος, het zendsch oparegha, jonge botte.
Sporkel is de maand, in dewelke de botten beginnen te spruiten op de boomen en de struiken.
Welke is de naamreden van 't woord zilver?
C.C. Uhlenbeck (Beitrage XX, 43) vermoedt, in tegenstelling der meening van Kluge, dat de Germanen dit woord aan de Slaven ontleend hebben, dat de verschillende Germaansche gedaanten van 't woord van 't oudslavisch Sirebro voortkomen en dat aan dit woord de naam van den zilverrijken vloed Sibos uit Sirbros wel zou kunnen tot grondslag gediend hebben.
In de Verslagen der Koninklijke Vlaamsche Academie aanschouwt Dr Julius Obrie het woord gouwraad als een Westvlaamsch taalmonstertje.
Wierd het woord gouw voor provincie in het groot Nederlandsch Woordenboek niet opgenomen?
Drukte de Spectator, voor eenige weken, geene bijdrage over de Engelsche gouwspraken?
J. Cl.
Nevens familiə (blz. 22) hoort men ook famildeͮə spreken. - Onder de jongere ingediongen woorden, die de analogie der oudere volgen, behoort portəfoldzͮə = portefeuille. Ik verneem dat de geslachtsnaam, die Balju of Bailliu geschreven is, ook als boldzͮu gesproken wordt.
A.D.