Davidsfonds.
Den 17 Mei algemeene vergadering in de Halle der Hoogeschool, te Leuven, onder het voorzitterschap van hoogleeraar Willems. Afgevaardigden van alle streken des Vlaamschen lands woonden de zitting bij.
De heer de Potter leest een merkwaardig en uitgebreid verslag over de werkzaamheden van het verloopen jaar, waarin hij op den vooruitgang van de vereeniging wijst, op de feesten welke het Hoofdbestuur inricht of bijtreedt (Herdenken Willems te Boekhout, oprichten des standbeelds van Prudens van Duyse te Dendermonde, bereiding van het eeuwfeest van den Boerenkrijg, Monument op den Groeningekouter te Kortrijk, Standbeelden van Professor David te Lier en Ledeganck te Eekloo enz. enz.), ook op de verbeteringen, waarvoor onze werkingen vatbaar zijn. Hij sluit zijne lezing met eene warme hulde aan den geachten algemeenen Voorzitter, aan wiens wijs beleid, krachtdadigheid en ijver wij den bloeienden toestand van het Davids-Fonds grootendeels te danken hebben. Dat iedereen daarmede ten volle instemde bewezen genoegzaam de luidruchtige toejuichingen, waarmedede heer Willems begroet werd.
De rekeningen over 1893 en het budget over 1894, in bespreking gelegd, werden met eenparigheid van stemmen aangenomen. De inkomsten van verleden jaar beliepen tot fr. 25182,53, en de uitgaven fr. 18805,09; de begrooting van het loopende jaar klimt tot fr. 25000,00.
Op voorstel der afdeeling Boom werd de wensch gestemd dat gedurende den tijd der tentoonstelling een Vlaamsch katholiek congres te Antwerpen zou gehouden worden; immers, bijeenkomsten van allerhanden aard zullen er plaats hebben, het ware te betreuren dat onze heilige Vlaamsche zaak alleen uitzondering moest maken. Er zal aan den Katholieken Landsbond gevraagd worden om de beslissing, in den zitdag verleden jaar te Brugge gestemd, en waarbij er in 1894 eene nieuwe vergadering zou gehouden worden, ten uitvoer te brengen.
De muziekuitgaven gaven ook aanleiding tot eene lange bespreking; nuttige wenken werden gegeven en men vernam met genoegen dat de muziekcommissie besloten heeft eenen bundel liederen uit te geven op oude Duitsche en andere muziek. Ter loops vernamen wij ook dat er volgens de Vlaamsche Bibliographie, sedert 1830, hier reeds 1800 Vlaamsche zangstukken (voor ééne stem) uitgegeven zijn.
Menige andere punten werden ook nog besproken, onder andere het uitgeven van een Orgaan voor het Davids-Fonds en het in aanbesteding leggen zijner drukwerken: op de redens door den voor-