voortleeft, het woordje ‘teen’ in den zin van wijmen of wissen, volkomen onbekend is.
Is ‘tuin’ met ‘teen’ verwant? - 't Is te denken.
Waarschijnlijk is hier ook de benaming van het deel ‘teen’ met klankverwisseling tot het ‘geheele’ overgegaan.
Even opmerkenswaardig is het dat ‘tuin’ in gezegde streek, niet gediend heeft om eenen enkelen plaatsnaam te vormen.
Dat moet ongetwijfeld daaruit voortkomen, dat de inbrengers van ‘tuin’ er maar gekomen zijn toen alle plaatsen reeds ‘gedoopt’ waren.
In die streek toch zijn de plaatsnamen op hem en zele of zeele talrijk.
Boschman. - Boschman zyn wordt algemeen gezegd, in het land van Waas, in den zin van lek zyn, zooals men in 't Meetjesland zegt.
Ridder of boschman wordt daar niet gezegd. De familienaam ‘Bosman’ is er daarenboven zeer gemeen, en wordt er altijd ‘Bosman’ en nooit Boschman geschreven.
A. Van Overbeke.
‘Een geheugen als een garnaal. - Deze uitdrukking ziet waarschijnlijk op de omstandigheid, dat bij dit schaaldiertje de bijna ledige kop en wat hiertoe behoort de grootte van het overige gedeelte van het lichaam overtreft. Zoo zegt men ook spottend, wanneer een kind zich koppig toont: “een garnaal heeft ook een hoofd.”’
Aldus schrijft, bl. 61 van den Navorscher van dit jaar, de heer Th.J.S. Arnold. Is de uitdrukking niet eerder te verklaren naar aanleiding van het in West-Vlaanderen gebruikelijke: ‘hij heeft zooveel zinnen als geernaarts pooten’ = hij is uiterst veranderlijk van meening?
Kattenberg in eene der vroegere afleveringen besproken:
Ik zou meenen dat dit woord voortkomt van een oud Germaanschen volksstam de Catten genaamd die volgens Tacitus Annalen (III boek, verschillige hoofdstukken) op de boorden van den Rijn woonden, en die een zeer zwervend leven leidden. Zoo zou men misschien kunnen verklaren dat er in zooveel verschillende steden van eene Kat, van Kattestraat en Kattenberg gesproken wordt.
Een aardrijkskundig boek vertaalt Cattegat (de zeeëngte): trou des chats. Weet de schrijver niet dat gat weg beteekent en dat dus Cattegat de weg is langswaar het hoogervermelde Noordsche volk (de Catten) doorgetrokken is?
Gelezen op een berichtplaatje in eene gemeente rond Gent: Verboden streng te bedelen! Men mag het dus doen al lachende!