Op voorstel van den Landsbond wordt eene commissie benoemd om in het jaar 1898 den Boerenkrijg plechtig te herdenken. Leden dezer Commissie zijn: Mathot, de Potter, di Martinelli en Sevens, die over den Boerenkrijg werken hebben uitgegeven.
Eindelijk is erkenning verleend aan eene nieuwe afdeeling van het Davids-Fonds, te Temsche, beginnende met 60 leden.
De geldelijke toestand der groote vereeniging - zekerlijk de talrijkste, die in België bestaat, blijft bloeiend. Ongerekend de buitengewone toelagen en kosten is dit jaar het reservefonds nog vermeerderd met de som van 1000 fr.
Société d'archéologie. - Onder dezen titel is te Gent in de maand Maart een genootschap ingericht, dat zich hoofdzakelijk ten doel stelt, de geschied- en oudheidkunde, met betrekking tot de oude monumenten der stad, te bestudeeren. Vijftig werkende en een aantal eereleden maken deel van de Société d'archéologie.
't Zal misschien aardig schijnen, maar 't is de waarheid: op de instellingzitting, voorgezeten door Jhr. de Maere-Limnander, is geen enkel woord Vlaamsch gesproken, zoodat, na afloop daarvan, een der aanwezigen, bestuurlid van het Willems-Fonds, aan een ander lid, bestuurlid van het Davids-Fonds, de vraag stelde: ‘Sommes-nous encore à Gand, ou bien outre Quiévrain?’
Dunkt het den lezer van het Belfort niet, dat het uitsluitelijk Fransch-spreken op eene talrijke vergadering, van welke slechts twee leden niet, of maar slecht, onze taal kennen, een beetje kras is? De voorloopige Statuten des genootschaps zeggen wel, dat de verhandelingen of mededeelingen der leden zullen gedrukt worden in de taal, in welke zij zijn opgesteld, maar is dat genoeg? Ons, althans, dunkt, dat de Société d'archéologie er niet te kleiner om zijn zal, wanneer zij eenen Nederlandschen titel opsteekt en wanneer de beraadslagingen in het Nederlandsch gevoerd worden. 't Zou een comble zijn, moesten de 48 Vlaamschkennende leden er de vlag strijken voor 2 Franschsprekenden... Jhr. de Maere, die onze taal even voor reffelijk schrijft als spreekt, zal wel, hopen wij, deelen in de gedachten, door het Belfort uitgedrukt.
Het Belfort. - Volgens een schrijven in de ‘Vlaamsche Gazet van Brussel’ zou Het Belfort uit alle geestelijke gestichten gebannen zijn.
Dat is onwaar want in al de geestelijke gestichten van geheel het land telt ons tijdschrift talrijke abonnenten en het heeft zelfs de eer al onze hoogeerwaarde Bisschoppen van het Vlaamsche land onder zijne inschrijvers te bezitten.
Hulde aan Coremans. - Op 2n Paaschdag zal het voor Antwerpen, ja voor geheel het Vlaamsche land, een nationale feestdag zijn.
Edw. Coremans is alsdan 25 jaar lid der Wetgevende Kamers.
De Meeting wil op dien dag haren trouwen en moedigen strijder naar waarde huldigen.
's Morgens, ten 11 ure, zal in de groote zaal van den Burgerkring de betooging aanvangen. Men zal den jubilaris een gedenkboek aanbieden, met de handteekens zijner vrienden en partijgenooten.
's Namiddags ten 6 ure, zal den heer Coremans, in de vereenigde zalen van het Grand Hotel, een prachtig banket worden aangeboden, dat de ministers, leden van Kamer en Senaat met hunne tegenwoordigheid zullen vereeren.
's Avonds zal er een plechtig toonkundig feest in den Burgerkring plaats hebben.
Het Belfort op zijne beurt brengt hulde aan den Vlaamschen strijder, onzen leider en voorvechter onzer rechten in de Kamers.