Taine was ook dichter. Eene reis naar Pyreneeën werd door hem met rijke verbeelding beschreven.
Maar bovenal was hij wijsgeer.
Hij worstelde tegen de toen heerschende wijsbegeerte der XIXe eeuw van Cousin en slaagde erin deze teneer te werpen.
Verder verschenen studiën over Racine, Balsac, Reynaud, Tennyson, Carlyle, Addison, Pope, Dryden... In '57 Essais de critique et d'histoire en in '63 Eerivains actuels de l'Angleterre. In '63 verscheen zijn, tot dan toe, grootste werk: Histoire de la littérature Anglaise, waar hij Milton o.a. op meesterfijke wijze, en diens gedachten ontleedt. Dit werk werd voor den prijs van 20,000 fr. voorgedragen, doch M. Cousin, nog ietwat verbittert op den tegenstrever zijner gedachten, gelukte er in hem op zijde te stellen, onder voorwendsel van Spinosistische en materialistische gedachten die er in uiteengelegd waren.
In 't zelfde jaar werd Taine benoemd tot professor van esthetiek aan de School van schoone kunsten, en immer in dat jaar verschenen nog Idéalisme anglais, en Positivisme anglais.
Nouveaux essais de critique et d'histoire, alsmede Philosophie de l'art verschenen in '65. Philosophie de l'art en Italie, Voyage en Italie, Naples, Rome, Florence, Voyage à Venise, in '66.
Notes sur Paris ou Vie et opinion de M. Frédérie-Thomas Graindorge, L'Idéal dans l'art, in '67. - Philosophie de l'art dans les Pays-Bas in '68. Philosophie de l'art en Grèce en De l'Intelligence in '70. Dit laatste werk bevat de grondbeginselen en de gedachten van Taine als wijsgeer.
Taine was een der grootste en vruchtbaarste schrijvers dezer eeuw. Alle onderwerpen, geschiedenis, kunst- en letterkritiek, wijsbegeerte, dichtkunst, alles heeft hij ondernomen en beschreven.
Zijn hoofdwerk: Les origines de la France contemporaine staat als getuige van de openhartige denkwijze die steeds, trapsgewijze, door eigen kennis en eigen ondervinding leert, en welke Taine in hoogen graad kenmerkt.
Gent.
Pieter Danco.
- Lord Brabourne, Engelsche staatsman en schrijver. Hij was de klein-neef van de vermaarde schrijfster Jane Austen, en zelf schreef hij verdienstelijke bundels kinderverhalen, alsmede een leven van Cromwell en verschillende politieke vechtschriften.
- Graaf Charles de Villermont, gewezen hoofdopsteller van het ‘Courrier de Bruxelles’ en schrijver van twee merkwaardige geschiedkundige werken, Histoire de Tilly en Histoire d'Ernest de Mansfeld. Hij legde thans de laatste hand aan eene geschiedenis van Maria-Theresia. De Villermont was 77 jaar oud.
- N. De Roever (42 jaar), plotseling overleden te Amsterdam, Archivaris van Amsterdam en opsteller van Oud-Holland. Hij was een geleerd man die nog veel beloofde voor de toekomst. Aan het Nederlandsch Congres in 1891 te Gent gehouden, nam hij een aanzienlijk deel.