Bekendmakingen.
Afleidkunde. - Daar verschijnt bij Trübner, te Straatsburg, eene nieuwe, verbeterde uitgaaf van Fr. Kluge's Etymologisches Wörterbuch.
Dat er in 't geleerde Duitschland, ook soms appelen voor citroenen verkocht worden, bewijst de aankondiging, met groot gerucht gedaan, van een nieuw Duitsch afleidkundig woordenboek, waarin de grondbeginselen van onzen Lambert ten Kate, heel merkweerdig in de verleden eeuw, zullen toegepast worden. De opsteller is K. Faulmann, professor te Weenen.
Wij lezen in den Ned. Spectator van 6 Februari:
Francks woordenboek heeft, wie had het gedacht?
't Nu eindlijk van slof tot sukkelen gebracht.
De oudhoogduitsche H. - In de kostbare verzameling: Quellen und Forschungen, verscheen bij Trübner te Straatsburg, het volgende werk van H. Garke: Prothese and Aphaerese des II im Althochdeutschen. Prijs 3 M.
Nieuwe uitgaaf. - Dr Kuiper bezorgde eene nieuwe, gekeurde uitgaaf van het middelned. gedicht: Karel ende Elegast.
Bastaardwoorden. - Wij lezen in het tijdschrift, Taal en Letteren, no 1, 1892: ‘Zeer verschillend is het oordeel, dat over deze woorden geveld wordt: de puristen, vooral in België, veroordeelen elken vreemden indringer; anderen gebruiken bij voorkeur vreemde, liefst verfranschte uitdrukkingen...
Ook hier zal de waarheid wel in het midden liggen.’
A. De Paepe. - J. Vercoullie getuigt van het opstel van onzen medewerker: 't Werkwoord in den Indo-Germaanschen Taalboom, het volgende: ‘De jonge heer De Paepe bewijst door dit resumé dat hij aanleg heeft voor de studie der taalkunde en hij zou er dan ook moeten toe besluiten, van dien aanleg gebruik te maken.’
Namenkunde. - Wij hebben twee opstellen van Johan Winkler ontvangen over de namen der ingezetenen van Leeuwarden ten jare 1511 en over Helmondsche namen uit de Middeleeuwen. Zij zijn vooral belangrijk omdat zij de doopnamen en geslachtsnamen in hunne oudste, en bijgevolg in hunne oorspronkelijke of weinig versletene gedaanten behandelen. Zij zijn in volksaardigen en gemoedelijken trant geschreven, maar daarom niet te min geleerd.
Eenheid van Taal. - In 't Ned. Museum van 15 Februari heeft J. Vercoullie eene bijdrage geschreven over Eenheid van Taal. Omdat er in ons land daar veel over getwist wordt, deelen wij er het slot van mede, dat het stelsel van den taalgeleer le over dit punt bevat: ‘Wanneer toch zullen wij tegenover onze taal redeneeren zonder vooroordeelen, eenvoudig weg, gelijk alle andere volkeren tegenover de hunne, en gelijk wij zelf tegenover elke andere taal?
Welke mag wel de oorzaak van dien toestand zijn? Om het