Bekendmakingen.
Spreektaal en Schrijftaal. - Met veel genoegen lazen wij en bevelen wij aan onze lezers de merkweerdige studie van Hoogl. J.W. Muller, verschenen in het nieuw tijdschrift Taal en Letteren, 1891, afl. 3, over spreektaal en schrijftaal in het Nederlandsch. Schrijvers beschouwingen gelden enkel voor het Noord-Nederlandsch en de oorzaak van 't verschil tusschen de beschaafde spreektaal en de letterkundige taal, welke hij breedst en met duidelijke bewijzen uiteenzet, zal aan velen vreemd geklonken hebben: ‘De schrijftaal heeft nog vele Vlaamsch-Brabantsche bestanddeelen bewaard; de spreektaal is echt Hollandsch’.
Plaatsnamen. - Met dank ontvingen wij van onzen Johan Winkler zijnen uitleg over sommige Geldersche Plaatsnamen. 't Geldt altijd dezelfde fijne wijze van onderzoek over stedenamen aan Germaansche mansvoornamen ontleend. 't Is altijd even flink en even duidelijk geschreven. Dit opstel is voor ons ook zonder belang niet wegens het bescheed over vlaamsche namen, gelijk bijvoorb. Raveschot, eenen naam, dien wij dank aan den uitleg van Johan Winkler kunnen klaar trekken; Raveschot is 't kot, de kote, de woonstede van Raven, Rave, Raue en dit is een wel bekende Oud-germaansche mansvoornaam.
Phonetik. - Daar bestaat nu een middel om de uitspraak van Engelsch en Duitsch nauwkeurig te leeren en ter zelfder tijd om de klankwetten dier beide talen, volgens de laatste regels der spraakwetenschap ga te slaan. W. Vietor heeft een werk opgesteld voor 't Duitsch: Die Aussprache des Schriftdeutschen (prijs M. 1,60 bij O. Reisland, te Leipzig) en H. Sweet voor 't Engelsch: Elementarbuch des gesprochenen Englisch (prijs M. 2,40 bij Weigel Nachf, te Leipzig).
Meervoud. - Sommige Germaansche gedaanten worden ook besproken en ontleed in het merkweerdig werk van J. Schmidt: Die Pluralbildungen der indo-germanischen Neutra. Het boek is ten prijze van 12 M. verschenen bij Hermann Böhlau te Weimar.
Uitgangswetten. - 't Zijn meest de Auslautsgesetze die onderzocht worden in het werk van Jellinek: Beiträge zur Erklärung der germanischen Flexion. Schrijver steunt te veel op de weerlegging van leeringen die sedert lang niet meer aanveerd zijn.
Werkwoorden. - Met olijdschap begroeten wij de verschijning bij onzen uitgever van het volgend opstel: tt Werkwoord in den Indogermaanschen Taalboom, door Amaat De Paepe. Hij behandelt de persoonsbepaling, de vorming der tijden, den lijdenden en wederkeerigen vorm en beschouwt bijzonderlijk het Dietsch. (Prijs 0,75 fr.)
Fragment-Daems. - S. Daems heeft een stuk van een onbekend handschrift ontdekt van Maerlants ‘Istory van Troyen’. Zijne mededeeling daarover staat in de Verslagen der K. Vl. Academie, bl. 343. In vele plaatsen is het een ouder en nauwkeuriger afschrift dan dat van