Een Fransche dagbladschrijver zegt het volgende:
‘Men vraagt zich hoe M. Xavier Marmier, terwijl hij gedurende veertig jaar onze planeet langs alle richtingen doorkruiste, den tijd vond om zijne ambtsplichten te vervullen. Zeggen wij onmiddelijk dat hij immer met de toelating der ministers afwezig was, dewelke hem met veelvuldige zendingen belastten.’
Dusdoende bezocht hij Rusland in '42, 't Oosten (van den Donau tot den Nijl) en Syrie in '45, Algiers in '46, Noord en Zuid-Amerika in '48 en '49.
Overal bestudeerde hij de volkeren, hunne talen en letterkunde. 't Is aan hem te danken dat de gebruiken en zeden van Amerika in al hunne bijzonderheden tot ons gekomen zijn.
In '46 werd hij benoemd tot bewaarder der boekerij van Ste Geneviève
Larousse getuigt van hem:
‘Cet écrivain nomade, ce voyageur bienveillant, à l'esprit ouvert, ce conteur sincère et naturel, cet homme du monde aimable et aimé a considérablement écrit d'une plume agréable facile et spirituelle.’
Inderdaad, want het getal zijner werken beloopt tot 50; verbazend getal, wanneer men rekening houdt van den tijd aan de talrijke reisgebeurtenissen verspild.
Zijn stijl nochtans gaat hier en daar mank aan kloekte; 't geen trouwens niet te verwonderen is, aangezien zijne boeken kortelings op elkander verschenen.
Ten jare 1870 volgde hij Pongeville op in de Fransche Academie.
Het was een man met zacht en fijn gelaat, en die, spijts zijne 83 jaren, er nog even frisch uitzag als een zestiger.
Zijn grootste genoegen was te Parijs op de kaaien bij de boekenverkoopers den morgen aan 't snuffelen dóór te brengen. Hij laat hun eene som van 2000 fr. achter om ‘in suam memoriam’ eens dapper te feesten.
Zijne werken, benevens bijdragen in de Revue de Deux-Mondes, Revue Germanique, Revue de Paris, Revue Britannique, Moniteur, Nouvelles annales de voyage enz. enz. bestaan uit gedichten, reisverhalen, letterkundige werken, inbeeldings-, zede- en geschiedenisromans, en vertalingen;...
Les Francés du Spitzberg (Parijs '58, in-12) werd door de Fransche Academie bekroond, en Gazida (id. '60, id.) ontving van dezelfde inrichting eene belooning van 2000 franken.
Men is Marmier het in 't leven roepen der Folk-lore in Frankrijk verschuldigd. Zij worden met honderden geteld, de legenden en volksverhalen die hij verzamelde en in 't licht zond. Hij rustte in vrede, want gelukkiger als zijn voorganger in den dood, Ernest Renan, heeft hij steeds christen geweest en is als zoodanig ontslapen.