koningsidyllen vroeger het licht zagen. Het formaat, de letter, de platen van Gustave Doré, alles maakt het werk tot een waar prachtboek, den dichter... en zijnen navolger waardig.
Want moge de schepping aan Tennyson te danken zijn, de heer Le Comte toont zich hier opnieuw de knappe, artistieke vertaler.’ (Ned. Spect. 28 Nov.)
Herman Gorter. - Pol de mont schetste in de Dietsche Warande de beeldtenis van Herman Gorter. ‘Zelden, misschien zelfs nooit, stond in de landen, laag bij de zee gelegen, een dichter op, zoo geheel toegerust met al de hooge en subtiele hoedanigheden, welke een kunstenaar, reeds bij zijn eerste optreden, de sympathie van alle bevoegden doen verwerven, als deze Herman Gorter. Zelden ook, misschien zelfs nooit, leefde onder ons volk een man, die zoowel in zijne emoties zelven als in de wijze, waarop hij die als kunstenaar uitdrukt, eene grooter, verrassender eigenaardigheid aan den dag legde... Gorter is, in de littéraire beweging onzer dagen, niet maar een symbolist zonder meer, maar de symbolist bij uitnemendheid’.
Kritiek. - Frans Van den Weghe schreef in 't Ned. Museum van 15 Nov. eene bijdrage over de Letterkunde in Zuid-Nederland gedurende het 1e semester van 1891. Hij besprak de werken van J. Brans. Uit het Leven van L. Smits, Novellen en Schetsen van Gust. D'hondt, In de Ton van Reimond Stijns. Dit overzicht is eenzijdig: de opsteller keurt niets anders dan werken van liberale schrijvers.
Passiebloemen. - Bij v. Kampen en Zoon, te Amsterdam, verschenen de Passiebloemen, ‘een nieuwe bundel gedichten van Hélène Swarth, een nieuwe bron van genot voor wie echte poëzie liefhebben. Bij het bespreken van dit tuiltje passiebloemen is het haast onmogelijk nog iets te zeggen, dat niet reeds van vroegere gedichten van hare hand gezegd werd. Ook hier dezelfde innigheid, dezelfde fijne woordenkeus en hetzelfde meesterschap over den vorm, dezelfde mengeling van weemoed en hartstocht, dezelfde mooie beeldende uitdrukkingen. Alleen is deze bundel haast nog “intiemer” als ik het zoo zeggen mag, dan die voorafgingen’. (Ned. Spectator, 21 Nov.)
Nykander. - In Noord-Nederland vertoont men nu Bertha Malm, een stuk uit de Noordsche letterkunde, van Oscar Nykander. Deze dichter is Ibsen niet of nog niet, al doet hij ook hier en daar aan hem denken.
Provençaalsch. - Antonio Restori gaf bij Hoepli te Milanen eene schoone geschiedenis uit van de Letteratura Provenzale.
T. Gautier. - M. Du Camp heeft het letterkundig portret geteekend van T. Gautier en bij Hachette uitgegeven in de verzameling: Les Grands écrivains français.