Dus, redematig gesproken, hoe hooger wij in de geschiedenis der volkeren opklimmen, hoe min ontwikkeld ons deze volkeren moeten voorkomen.
Welnu, laat ons een voorbeeld uitkiezen.
Wat vinden wij bij de Chineezen, als de dageraad hunner geschiedenis aanbreekt? Mgr de Harlez, een meester in de Chinakunde, een meester wiens bevoegdheid en diepe kennissen niemand zal betwisten, ontdekt bij de allereerste Chineezen: de aanbidding van eenen oppersten God, den beschermenden hemel, den eeredienst der geesten, met eenige verheerlijking der natuur, de onsterfelijkheid der ziel, den eeredienst der overledenen, zedekundige grondbeginsels en slachtofferanden.
‘De allereerste Chineezen erkenden en aanbaden eenen eenigen en persoonlijken God.’ Dat schrijft Mgr de Harlez en dat staaft hij door onloochenbare getuigenissen der geschiedenis.
Mgr de Harlez zal de godsdienstige geschiedenis der Chineezen klaar trekken in zijn wederlandsch geleerd tijdschrift, het Muséon. Hij heeft begonnen in nr 2 van den loopenden jaargang.
Tapijten. - Eug. Muntz gaf een werk uit dat voor ons belangrijk is, te weten: Tapisseries, Broderies et Dentelles. ‘Il est des erreurs qui ont la vie terriblement dure,’ klaagt de schrijver, als hij nog eens moet betoogen, tegen eene onlangs verschenen bijdrage, dat Raphaël's tapisseries te Utrecht niet gemaakt zijn, maar wel te Brussel in de werkplaats van P. van Aelst.
Voorzeggingen van Sint Malachias. - Het Mag. litt. van April laatstleden bespreekt de voorzeggingen over de pausen, die aan Sint-Malachias, aartsbisschop van Armagh toegeschreven worden en die eene zekere nieuwsgierigheid kunnen verwekken. Hier volgen de spreuken over de aanstaande pausen en het einde der voorzegging:
Ignis Ardens |
Flos florum |
Religio depopulata |
De medietate lunoe |
Fides intrepida |
De labore solis |
Pastor angelicus |
De gloria olivoe. |
Pastor et nauta |
|
In persecutione extrema sacrae Romanae Ecclesiae, sedebit Petrus Romanus qui pascet oves in multis tribulationibus; quibus transactis, civitas septicolis diruetur; et judex tremendus judicabit populum.
Amerika. - Door de overleveringen der Skandinaafsche volkeren, vernemen wij, dat de Ierlanders tot in IJsland gedrongen zijn. Door uitleveringen over Mexico en Midden-Amerika leeren wij dat de Ierlanders van IJsland, naar Amerika zijn overgestoken en daar in de negende eeuw het christendom hebben gepredikt. Dat wordt door E. Beauvois bestudeerd en uitgelegd in het Muséon van April laatstleden.
Zorobabel. - In nr 2 van het Muséon bewijst Dr Van Hoonacker dat Zorobabel en Scheschbassar een en dezelfde persoon is.
Het Heilig Bloed. - Te Weingarten in Wurtemberg berust