Wij namen vervolgens acht op de boeken, door andere werklieden, van beide geslachten, gevraagd, en merkten op, dat zoowel zoogezegde ‘Hollandsche’ werken als Vlaamsche werden gevraagd. Het volk maakt daar geen onderscheid in.
Het kan wel, dat de lezers nu en dan een ten onzent minder gebruikt woord in de boeken ontmoeten, maar dan zullen zij wel aan den zin het hun weinig of niet bekende woord gereedelijk verstaan. Dit is niet alleen waar voor de in Holland uitgegeven schriften, maar ook voor de Vlaamsche. ‘Misprijzen’ zal de Lezer daarom den schrijver niet, maar veeleer hem danken, dat hij hem iets geleerd heeft.
De schrijver van het artikel in Het Katholiek Onderwijs voegt bij zijne opmerking: ‘Wat ligt er in 't gezegde van dien werkman? (namelijk van dengene, door hem bedoeld)... Enkel dees: De schrijvers moeten in hunne boeken die woorden gebruiken, die ik in 't spreken bezig, anders schrijven zij geen Vlaamsch.’
Verondersteld, dat die Lezer slechts 800 verschillige woorden gebruikt, maar dat zijn buurman, die meer ontwikkeld is dan hij, er 1000 kent; de twee honderd van B zouden voor A Hollandsch zijn?
Laat ons de Nederlandsche taal niet verarmen, niet verkrimpen tot eene gewest- of stadssprake! Gelijk de Vlamingen woorden en uitdrukkingen bezigen, welke, in het Noorden thans minder bekend, dáar verdienen heringevoerd te worden, zoo ook zijn er in het Noorden woorden en zegswijzen, die taalkundige waarde hebben, en welke men in het Zaiden niet verstooten mag zonder het verwijt te verdienen van Nederlands taalschat roekeloos te verminken
Driejaarlijksche en vijfjaarlijksche prijskampen. - De minister van binnenlandsche zaken en openbaar onderwijs herinnert dat het 11e tijdvak voor den driejaarlijkschen prijskamp van Nederlandsche tooneelletterkunde (1889-1891), het 9e tijdvak voor den vijfjaarlijkschen prijskamp van natuurlijke wetenschappen (1887-1891) en het 2e tijdvak voor den prijskamp van maatschappelijke wetenschappen (1887-1891), op 31 December aanstaande zullen gesloten worden.
De werken voor deze prijskampen bestemd, zullen tot op 1 Januari 1892 aanvaard worden in het departement van binnenlandsche zaken en openbaar onderwijs (bestuur van Wetenschappen, Letteren en Schoone Kunsten).
Dit jaar zijn twee vijfjaarlijksche prijzen toe te wijzen voor geschiedenis.
Kon. Vl. Academie. - De Februari-zitting werd gekenmerkt door eene welsprekende en boeiende redevoering van den bestuurder Dr A. Snieders, over het zwaar verlies dat het land, en inzonderheid het Vlaamsche land, ondergaat door het afsterven van Prins Boudewijn.
De heer Stallaert biedt de Fransche uitgave aan van het werk van Dr I. Bauwens, over de lijkbehandelingen, vertaald door Dr A. De Mets, te Antwerpen.
De heer Génard zet zijne belangrijke mededeelingen voort