In Holland veroordeelt men onze gezegden: schoon om hooren, goed om eten, lief om zien. Het moet zijn schoon om te hooren, goed om te eten, enz.
Een lezer schrijft ons dat Handwoordenboek voor Nederlandsche synoniemen door J.-V. Hendriks en De Bloemkrans, ook onder de aanbevolen werken dienen vermeld te worden. De Bloemkrans, verschijnende 4 maal 's jaars, (Tilburg, Drukkerij, Weeshuis) drukt uittreksels van Zuid- en Noord-Nederlandsche schrijvers, legt vele woorden uit en vestigt de aandacht op gewestelijke uitdrukkingen, germanismen en gallicismen.
Men vraagt ons uit Mechelen:
Van waar komt het woord ‘pannieren’, de Kempen door gebruikt voor: eenen weg effen, gelijk maken?
Bestaat er betrek tusschen dit pannieren en sieren, beide een gedacht van schoonmaken bevattende; of wat is of beduidt deze uitgang ieren?
In de laatste aflevering deed eene drukfeil ons ‘verantwoordelijk voor’ laken, het was van, dat wij bedoelden, als het dikwijls in eene gazet aangetroffen te hebben.
Kaartjesknipper, juister en beter dan treinwachter; overstappen beter dan van trein veranderen.
In West-Vlaanderen stelt men voor, berek te gebruiken voor commissie, berekkers voor commissieleden, keurraad voor jury. - In honderden oude stukken vond ik inderdaad bereckers, voor verzorgers, beheerders; nooit het woord berek, voor commissie. Hebben anderen dat aangetroffen? 't Kan, maar dan zal het niet dikwijls geweest zijn. Wij raden het gebruik van dit woord te minder aan, daar 't nog eene andere beteekenis heeft: op zijn gemak zijn.
‘Walweien was comen int strec
Die wel waant wesen up sijn berec.’,
Van goeder herbergen optien nacht.’
Wat keurraad betreft, ik aanzie het als het juiste woord; de Vlaamsche Academie ook gebruikt het voor jury.
Men zendt ons de volgende vraag in: Wat is de West-Vlaamsche beweging - wanneer ontstond zij - welk is haar doel - wie zijn hare voornaamste leiders - hare werken - voor- en nadeel?
Een andere lezer zou eene studie in het Belfort verlangen over Anna Bijns en over pater Poirters.
Over pater Poirters bestaat er eene schoone studie, geschreven door H.-J. Allard, S.J. Zij verscheen in Thijm's Dietsche Warande, jaargangen 1876 en 1879. - Een vroegere jaargang van de Nieuwe School- en Letterbode moet ergens eene bijdrage gegeven hebben over de Brabantsche Sapho.