Eerweerde heer De Monie.
....... departing leave behind us
Footprints on the sands of time!
Longfellow. Psalm of Life.
E.H. Emile De Monie was te Roeselare geboren den 28n van Hooimaand, 't jaar 1846.
Hij studeerde in 't Klein Seminarie zijner geboortestad en bekwam de eerste plaats in Rhetorika.
Hij was opvolgentlijk leeraar der vierde latijnsche klas, der tweede latijnsche klas in 't klein Seminarie van Róeselare, onderpastor van Sint Gillis te Brugge, en sedert 1885 leeraar van godsdienst in 's Rijks Onderwijzeressenschole van Brugge.
Hij stierf den 3n van Nieuwjaarmaand 1890 en wierd den 7 onder eenen grooten toeloop van vrienden en priesters begraven.
De priesters van 't Brugsche weten dat het een godvruchtige, welsprekende priester was, in de kennis der godsgeleerdheid geleersd en gespoord.
Als leeraar was De Monie uitmuntend.
Hij deed zijne leerlingen studeren en beminnen. 't Is niet genoeg voor de jongelingen, te blokken: zij moeten de weerde der oude dichters, de schoonheid der Dietsche letteren gevoelen. Zij moeten liefhebberij bezitten voor kunde en geschiedenis.
‘O, wat leerden wij daar Grieksch! Wat smaakten wij daar de geschiedenis! Wat smaakten wij daar Vondel en Gezelle,’ riepen de leerlingen in dankbare bewondering uit.
Geen een leerling, die aanleg had, en een hert om te gevoelen, die niet als blauwvoet uit die klas kwam.
Roeselare en voor een groot deel de klas van M. De Monie waren de bakermat der herboren Vlaamsche Beweging.
De Monie was nog geschat onder zijne vrienden en gewezen leerlingen als taalkenner.
't Was hij die de bijdrage schreef over Vlaamsche Taalkunde in 't Belfort van November 1886. Ze was geteekend X. Thielt, en ze wierd in den Vlaamschen lande nog al veel besproken.
Hij behoorde tot de school van Bopp en Max Müller en zijne lessen waren de doorgronde inhoud der vergelijkende spraakkunst van Bopp. Daarin was hij van zijnen tijd. Nu zou hij natuurlijk reeds verouderd zijn.