Om Klaus Groth in Vlaanderen ook te vieren, is er, dank aan de bemoeiing van Dr Hansen, te Antwerpen een comiteit ingericht, waarvan wij hier den omzendbrief laten volgen:
‘Wij hebben de eer UEd. aan te kondigen dat er in deze stad een Comiteit van Vrienden en Vereerders des grooten Nederduitschen Dichters Klaus Groth tot stand gekomen is, ten einde hem ter gelegenheid zijner 70e verjaring waardig te vieren.
Dit Comiteit bestaat uit Vlamingen, welke in Groth niet slechts den rijkbegaafden dichter en geleerde, den edelen volkszanger huldigen, maar nog den stichter eener uit de Vlaamsche ontstane letterkundige Beweging, den heropbeurder eener volksspraak - de Plat- of Nederduitsche, ook Nedersassische geheeten - welke van die der Nederlanderen maar tongvallig verschilt, en door dezen glad verstaan wordt, wen zij zuiver uitgesproken of in ‘aldietsche’ d.i. algemeen geldige spelling geschreven is. - De mogelijke verbinding, op letterkundig gebied, der oost- en westelijke vertakkingen zijner Moedertaal moet den blik des Vlamings verruimen en hem sterken in den strijd voor zijn zelfbestaan.
Het Comiteit bestaat voorts uit Noord- en Zuidduitsche taalen stamverwanten, welke hunnen beroemden landgenoot vereeren, en tevens hunnen dank betuigen willen aan de Vlamingen, die huns oorsprongs indachtig, in den dichter der Quickborn's, hartelijk tweemaal den Broeder toejuichen.
Kiel, in Holstein, zijn vaderland, wil hem een eeregeschenk aanbieden; Heide, zijn geboorte-oord en de hoofdplaats van zijn geliefd Ditmarschen, richt hem een gedenkteeken op; de Kieler Hoogeschool zal hem tot eere-doctor benoemen; Duitschland wil zijn gemaald afbeeldsel in de Nationale Galerij te Berlijn ophangen. Noord-Nederland, waar hij voordrachten hield en tot eerelid der Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde te Leiden verheven werd, zal hem niet vergeten. In Zuid-Nederland, in Vlaamsch-België, waar de bijzonderste letterkundige genootschappen in hem hun uitstekend eerelid begroeten, in Antwerpen, Brussel, Leuven, Gent, in het binnenland, waar Groth zoovele Dietsche vrienden telt, mag en zal hij dan ook niet worden voorbijgegaan. Reeds heeft Brussel een feest-comiteit ingericht; reeds heeft de Koninklijke Vlaamsche Academie besloten hem een adres van hulde en gelukwensching aan te bieden, en heeft zij, om de Zaak niet van den Man te scheiden, eene prijsvraag over Dietsche taal- en letterkunde uitgeschreven.
Antwerpen, de Vlaamsche hoofdstad, tegen de Hollandsche grens en onverre van het gebied der Platduitsche tonge gelegen, is dan ook niet achtergebleven, vermits de eerste oproep ter Groth-viering te lande van hier is uitgegaan. De Scheldestad herinnert zich, dat zij eenen Kiliaan bezeten heeft, wiens aldietsch woordenboek: Etymologicum teutonicae linguae, een opvolger van Plantin's Thesaurus... Thresor du langage Bas-alman, dict vulgairement Flameng, de eenheid der Neder